Obrovský teplotní skok během několika hodin přinese změnu proudění. Studené severozápadní se bude měnit na teplý vzduch od jihu, který se do střední Evropy bude dostávat kolem tlakové výše, jež postupuje přes střední Evropu do Evropy východní.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Už ve středu se do Česka opět vrátí studené severozápadní proudění a s ním pokles teplot vzduchu místy až o 15 °C. Na vlnící se studené frontě místy očekáváme i bouřky. Tzv. Ledoví muži letos přijdou na den přesně, na návrat teplot přes 22 °C to tak ve druhé květnové dekádě nevypadá.

Neděle bude třetím letním dnem letošního roku

Už v neděli bude do Česka proudit teplý vzduch od jihu, který přinese místy letní teploty, tj. přes 25 °C. Odpolední maxima se budou v Čechách zastavovat až na 27 °C. Máme před sebou teprve třetí letní den letošního roku. Ten první jsme naměřili 31. března, ten poslední zatím hned 1. dubna. Což je v porovnání s posledními lety málo.

K letním teplotám se v neděli přidá jasná nebo polojasná obloha. Během dne ale začne zesilovat jižní vítr na čerstvý s nárazy o rychlosti 55 km/h, na horách až 90 km/h. Graf z pražského Klementina dokazuje, že datum prvního letního dne se od 90. let 20. století posouvá blíže k počátku roku.

Graf, který ukazuje datum prvního letního dne za posledních 60 let v pražském Klementinu.
Autor: Archiv Blesku

Teploty budou lámat rekordy

Další výrazný nárůst teplot vzduchu přinese počátek nového pracovního týdne - nejvyšší odpolední teploty budou kulminovat na 31 °C. V pondělí naměříme nejvyšší teploty v Jihočeském a Plzeňském kraji, v úterý budou na tropických teplotách kulminovat teploty zejména v Jihomoravském a Zlínském kraji. Padat budou četné teplotní rekordy.

V tomto období bylo naposledy takto teplo v roce 2012. Jak v pondělí, tak v úterý bude foukat čerstvý jihovýchodní vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti kolem 70 km/h, na horách 90 km/h, takže bude naši pocitovou teplotu snižovat.

Ledoví muži přinesou ochlazení a bouřky

Tropické teploty ukončí vlnící se studená fronta, jež počasí v Česku začne od západu ovlivňovat během úterního večera. Na frontě se budou tvořit místy bouřky, které mohou být ojediněle i silné. Ve středu, na prvního Ledového muže Pankráce, očekáváme postupně déšť na celém území a místy bouřky. Od západu se začne výrazně ochlazovat - právě na Karlovarsku a Ústecku by se měly nejvyšší odpolední teploty zastavovat jen na 13 °C, v Praze a ve Středočeském kraji naměříme 16 °C, na Moravě a ve Slezsku ještě teploty vystoupí na 22 °C.

Do konce pracovního týdne bude převládat velká oblačnost - oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší odpolední teploty se ve čtvrtek zastaví jen mezi 12 až 16 °C, v pátek mezi 14 až 18 °C. Ranní minima ale budou díky velké oblačnosti zůstávat mezi 12 až 7 °C. Až o víkendu začne částečně docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Teploty se v maximech budou zastavovat do 20 °C.

Fotogalerie
46 fotografií