Podprůměrné teploty (nyní v porovnání s normálem až o 5 °C) a občasné přeháňky tak budou v Česku převládat nejméně do konce května. Naopak extrémně vysoké teploty panují tento týden u polárního kruhu na severu Ruska – ve čtvrtek v Archangelu nejvyšší odpolední teploty kulminovaly na tropických hodnotách.

V pátek bude zpočátku dne jasno až polojasno, kvůli zmenšené oblačnosti budou nejnižší ranní teploty klesat jen na 7 až 3 °C, ojediněle očekáváme i přízemní mrazíky. Během dne ale začne od západu oblačnosti přibývat – na oblačno až zataženo místy s přeháňkami nebo deštěm. Počasí u nás začne ovlivňovat okluzní fronta od západu. Denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, přechodně v nárazech na 55 km/h.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Na víkend přibalte pláštěnku a teplý svetr

Víkend bude ve znamení chladného západního proudění. V sobotu bude oblačno až zataženo, zejména zpočátku dne s přeháňkami nebo deštěm. Odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti až na polojasno. Ranní teploty budou klesat na 10 až 6 °C. Denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C, na jižní Moravě na 19 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, přechodně v nárazech na 55 km/h.

V neděli bude oblačno až polojasno, během dne přibývání oblačnosti a na většině území s přeháňkami. Ranní teploty budou klesat na 9 až 5 °C. Denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, přechodně v nárazech na 55 km/h.

Letní teploty nepřinese ani poslední květnový týden

Nejvyšší teploty v novém pracovním týdnu naměříme hned v pondělí – až 22 °C. Po přechodu studené fronty se bude opět ochlazovat a oblačnosti i srážek přibývat. V pondělí bude jasno až polojasno, odpoledne od západu očekáváme přibývání oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle bouřky.

Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Denní teploty vystoupí na 18 až 22 °C. V úterý bude zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle bouřky. Ranní teploty klesnou na 13 až 9 °C. Denní teploty vystoupí na 14 až 18 °C. Od středy do konce pracovního týdne bude převládat oblačno až polojasno, ojediněle s přeháňkami. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 10 až 5 °C. Denní teploty mezi 13 až 18 °C.

Startuje pylová sezona trav

V nižších polohách začíná pylová sezona trav. Alergeny trávy jsou obsaženy ve všech jejích částech – takže i při sekání trávníku se uvolňují drobné kapky aerosolu, které při vdechnutí mohou způsobit alergické reakce. Ale díky častým přeháňkám a relativně větrnému počasí se pravidelně pylové alergeny z ovzduší vymývají. Alergici tak letos netrpí tolik jako např. v roce 2018, kdy bylo v ovzduší tolik pylu, že způsobil pylový zákal.

 

Fotogalerie
33 fotografií