Meteorologové v průběhu soboty zpřísnili výstrahu před bouřkami. „Místy se budou vytvářet bouřky s lokálními srážkovými úhrny kolem 50 mm a v menší míře i s kroupami,“ uvedli na webu ČHMÚ.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod.“ varují meteorologové v případě velmi silných bouřek.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

„Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem, případně i kroupami. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ pokračují meteorologové ve svém varování.

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí do půlnoci pro Středočeský kraj (Hořovice, Příbram, Rakovník, Sedlčany), Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj (Chomutov, Kadaň, Podbořany, Žatec) .

Lidé na sociálních sítích začali hlásit bouřky z řady míst. Pršelo v Jihočeském i Západačeském kraji. Bouřku však hlásili i z východočeského Lanškrouna.

Výstraha i pro Prahu

Při silných bouřkách se místy se očekávají srážkové úhrny kolem 30 milimetrů a v menší míře opět i kroupy. 

Výstraha platí v následujících krajích: Hlavní město Praha, Středočeský kraj (Benešov, Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Čáslav, Černošice, Český Brod, Dobříš, Kladno, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Mělník, Neratovice, Říčany, Slaný, Vlašim, Votice), Ústecký kraj (Bílina, Děčín, Litoměřice, Litvínov, Louny, Lovosice, Most, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem), Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj.

V Praze si však lidé po většinu dne užívali teplého, až dusného počasí.

V neděli bude skoro jasno nebo polojasno, ráno ojediněle mlhy. Na jihozápadě a během dne i jinde většinou oblačno. Denní teploty budou opět vysoké - 22 až 26 °C. Stejně jako v sobotu bude slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Silné bouřky a kroupy v Německu

Bouřky již udeřily v sousedním Německu. V Düsseldorfu do holčičky (12) jedoucí na kole ve skupině cyklistů během bouřky uděřil výboj, který ji srazil z kola. Dívku následně bohužel srazilo kolemjedoucí auto, jehož řidič nestihl zareagovat. Podle deníku Bild je dívka v ohrožení života.

„Jak v Německu tak u nás se jedná o bouřky lokální z tepla, které vznikají konvekcí tedy vzestupným prouděním. Zejména v západní polovině Německa je energie na vývoj bouřek vysoko (hovoříme o CAPE), na našem území dosahuje sotva poloviny. A i přes to, že se v Česku budeme o víkendu s bouřkami setkávat, rozhodně se nebude jednat o tak velmi silné bouřky jako v západním Německu,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

Video
Video se připravuje ...

Prudké lijáky v Šilheřovicích na Opavsku po sobě zanechaly spoušť. Markéta Machallová