Po Medardovi, kterého najdeme v kalendáři v úterý, tj. 8. června, se přechodně mírně ochladí, ale o ovčích chladen se obávat nemusíme.

Během medardovského týdne budeme střídat pláštěnky za sluneční brýle, ale teploty budou zůstávat na krátký rukáv – navíc naši pocitovou teplotu bude zvyšovat vlhkost vzduchu.

Sledujte medardovské počasí na radaru Blesku

Pondělí přinese nejméně srážek z celého pracovního týdne - bude polojasno, během dne až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty zůstanou nad desítkou – nejčastěji se budou pohybovat mezi 15 až 11 °C. Odpolední teploty vystoupí vysoko – na 24 až 28 °C. 

V úterý bude polojasno až oblačno, během dne další přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Odpolední teploty vystoupí na letní hodnoty 24 až 28 °C. 

Ve středu bude nejvíce oblačnosti z celého týdne – oblačno až zataženo a místy přeháňky nebo občasný déšť. Na východě území přechodně až polojasno. Ranní teploty klesnou na 15 až 11 °C. Odpolední teploty vystoupí na 21 až 25 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno a místy přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 14 až 10 °C. Odpolední teploty vystoupí na 20 až 24 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo občasný déšť nebo bouřky. Ranní teploty zůstanou během celého týdne téměř neměnné – mezi 15 až 11 °C. Odpolední teploty se zastaví na 20 až 24 °C.

Oblačnost, přeháňky a bouřky začnou ustávat až o víkendu

O víkendu se bude do Česka nasouvat výběžek vyššího tlaku vzduchu, takže bude oblačnosti, bouřek i srážek ubývat.

V sobotu bude polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty budou klesat na 15 až 11 °C. Odpolední teploty vystoupí na letní hodnoty tj. 21 až 25 °C. 

Neděle bude psát podobný scénář -  polojasno, jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty se zastaví na 15 až 11 °C, odpolední maxima na 22 až 26 °C. 

Medardovská kápě 40 dnů kape

Medardovská pranostika vznikla už v 16. století, o medardovském období hovoříme ve druhé červnové dekádě. Deštivé počasí v tomto období přináší oblast nízkého tlaku vzduchu, která se nad střední Evropou udržuje po delší období.

V převládajícím proudění okolo této tlakové níže přináší nad Evropu chladný vzduch ze severního Atlantiku a v něm postupující frontální systémy. Někdy se o medardovském počasí hovoří jako o evropském monzunu.

Kromě srážek je pro Medarda typické ochlazení. Chladný vzduch do střední Evropy proniká po vlnách, mezi nimi se však lze setkat i se slunnými a teplejšími dny. Naši předci hovořili o tzv. ovčích chladnech. V minulosti byl u nás totiž hodně rozšířen chov ovcí a při výrazném ochlazení v tomto období docházelo k úhynům jehňat na pastvinách.

Pohled do historie počasí na Medarda

V posledních letech jsou s Medardem spojeny zejména silné bouřky, doprovázené přívalovým deštěm. Např. vloni na Medarda panovaly silné bouřky - v Olomouckém kraji v bouřkách spadlo až 82 mm. 

Bouřkové počasí kolem Medarda přinesl také rok 2018 – tehdy v období od 8. do 14. června na Šumavě spadlo 221 mm – většina srážek padala v podobě přívalových a byla spojena s bouřkami. V roce 2015 byly přímo na Medarda zaznamenány také vydatné srážky – ojediněle spadlo až 60 mm. Vůbec nejdeštivější Medard se vyskytl v roce 1815, tehdy spadlo za červen 70 % ročního normálu. V roce 2005 8. června na vrcholcích českých hor dokonce sněžilo. Naopak suchý Medard byl v letech 1893 a 1840, kdy za medardovské období spadlo v průměru do 5 mm srážek.

Fotogalerie
53 fotografií