Místa spjatá s kultovními českými i zahraničními filmy českého fotografa a psychologa fascinovala vždy. Kolem filmu se Marek Mičke rád motal a hlášky z populárních bijáků se u něj doma často opakují. Nápad, aby zaznamenával originálním způsobem filmové lokace, vzešel před rokem, kdy je začal fotit a natáčet.

„Z filmu udělám screenshot, nebo chcete-li filmové políčko. Jdu na místo, kde se scéna natáčela, a vytípnutý obrázek na své vlastní fotce nebo videu zakomponuji tak, aby do sebe vše pěkně navzájem navazovalo,“ popsal Marek Mičke svoji metodu pro Blesk Podcast.

Nejvíce fotografií zatím pořídil v Praze, kde se kvůli koronavirové pandemii velmi dobře fotilo. Na Karlově mostě tak pořídil snímek schodů z Mission: Impossible s Tomem Cruisem, na Malé Straně zase fotografie z Adéla ještě nevečeřela nebo Vratné lahve. „Nejvíc na mě dýchl genius loci, když jsem na Malé Straně fotil místa spjatá se snímkem Adéla ještě nevečeřela. Celé se to zde odehrává, filmaři de facto nepotřebovali skoro nic upravit. Pořád to tam vypadá stejně jako v dobách první republiky, kdy se děj filmu odehrává. Tím, že tam bylo tak málo lidí a pohyboval jsem se tam skoro sám, tak to na člověka dýchne. Vnímá pak Malou Stranu úplně jinak, než když je plná turistů,“ zavzpomínal s úsměvem na své procházky Prahou.

Hrušínský pásl v Kersku ovce

Ve své sbírce má také fotografie, jež pořídil mimo hranice hlavního města. Když doputoval do Křečovic, kde se natáčel Menzelův film Vesničko má středisková, jen se otáčel, protože se najednou ocitl hned v šesti legendárních scénách. Filmová atmosféra na něj silně dýchla také v Kersku, kde vznikala filmová adaptace Hrabalových Slavností sněženek. Dodnes je zde otevřena slavná restaurace Hájenka a ve vesnici stojí i domek se zahradou, za jehož plotem Libuše Šafránková věšela prádlo a Petr Čepek žárlil.

Místní se s Mičkem dávají rádi do řeči, často mu i poradí, kde se jaký záběr natáčel. Doposud se prý nesetkal s negativní reakcí. V Kersku se dokonce dozvěděl místní legendu o Rudolfu Hrušínském: „Při přípravě na natáčení bydlel v domě spolu s člověkem, podle kterého Hrabal psal literární postavu myslivce Jarina France,“ uvedl. Toho ve snímku ztvárnil právě Hrušínský. „Týden před natočením scény spolu chodili pást ovce a do hájenky na pivo,“ dodal Mičke. A jak se mu to povedlo?

„Když místní premiéru viděli, žasli nad tím, jak přesvědčivě Hrušínský postavu zahrál,“ dodal s úsměvem filmový detektiv Marek Mičke.

Jak si filmové lokace vybírá, co je jeho snem nafotit a jak místní nesou, že k nim kvůli filmům jezdí turisté, prozradil Marek Mičke v Blesk Podcastu:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Fotograf Marek Mičke se vydává po stopách českých bijáků. Jiří Marek

Fotogalerie
23 fotografií