Ve čtrnácté městské části po volbách v roce 2018 vládla koalice Spojených sil pro Prahu 14 (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), ODS a Pirátů. V 31členném zastupitelstvu má většinu 21 hlasů.

„Mnoho věcí se daří, ale bohužel vidím, že se zastavil vývoj v oblastech, které vnímám pro naši městskou část jako zásadní,“ řekl Vondra. Jako problematické zmínil školství nebo kulturu. „Několik měsíců jsem doufal a naléhal, aby došlo ke změně. Evidentně se ve vedení neshodneme na tom, jak se mají připravovat nové školky a školy, jak řídit opravy a vylepšování školských budov. Jsem jako starosta nespokojený s tím, jak vypadá oblast kultury, která byla vždycky naší výkladní skříní,“ řekl.

Vznikne nová koalice? 

Vondra rovněž uvedl, že povede jednání o ustavení nové koalice. S kým konkrétně, neřekl. Pouze uvedl, že bude diskutovat se všemi stranami a zastupiteli, se kterými se shodne na společných programových krocích.

Místostarosta Zajac po Vondrově odstoupení navrhl zařadit na program jednání odstoupení rady městské části. Postup kritizoval například opoziční zastupitel Miroslav Froněk (NN14). „Považuji odvolání rady za velký organizační zásah a takové materiály bychom měli zařazovat sedm dní před zasedáním,“ řekl.

Zajacův návrh zastupitelé nakonec schválili a městská část nyní nemá vedení. Řízením zastupitelského sboru je pověřena Kateřina Pavlíčková (ODS). To však neznamená, že by měla pravomoc řídit městskou část, pouze zastupitelstvo, a to do doby, než bude zvoleno nové vedení radnice. Ze zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu 14 vystoupili zastupitelé TOP 09 a založili samostatný klub Spolu. V původním klubu Spojených sil zůstaly STAN a KDU-ČSL.

V diskusi postup nyní již bývalého vedení kritizovala opozice i někteří dříve koaliční zastupitelé. „Většina z nás chodíme do práce, nejsme všichni uvolnění,“ řekl opoziční zastupitel Jan Adámek (ANO), kterému vadil termín pokračování jednání.

Zastupitel Jan Liška (STAN) označil postup za zahájení předvolební kampaně a podle Martina Kouklíka (KDU-ČSL) byl dnešní postup části bývalé rady připraven již před volbami 2018. Odvolaná radní Zuzana Jelenová (bezp. za STAN) označila jednání svých bývalých koaličních partnerů za nefér a komedii.

Volby v Praze 14 vyhrála v roce 2018 koalice TOP 09, STAN a lidovců, která získala 29,4 procenta voličských hlasů a 11 zastupitelských mandátů v 31členném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO s 16,5 procenta a šesti křesly. Následovali Piráti, které podpořilo 13,8 procenta voličů a získali pět zastupitelů, stejně jako ODS. Do zastupitelstva se dostalo také sdružení Nezávislí - Naše Čtrnáctka s 9,9 procenta hlasů a čtyřmi zastupiteli.

Praha 14 zahrnuje část Hloubětína a celá katastrální území Kyjí, Černého Mostu a Hostavic. Žije v ní téměř 50 000 obyvatel.