Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Růženka přežila v troskách celý den. Tornádo dopadlo i na mazlíčky, psík letěl ve víru přes celou ves

Autor: sova, ČTK - 
27. června 2021
19:20

Extrémně silné bouřky a tornádo na jihu Moravy mají kromě lidských obětí dopad i na zdraví zvířat. V obci Hruška byla v suti nalezena 10letá fenka labradora, která byla celý den zavalená. Nejdříve se nemohla postavit na nohy, ale po chvíli se rozešla. Fenku pomohli zachránit vojáci ze 74. mechanizovaného praporu. Veterináři ošetřili ve stanu v Moravské Nové Vsi zasažené bouřemi a tornádem asi 40 zvířat. Mezi nimi jsou psi, kočky, ale i jiná zvířata. 

Část zvířat lidé vytáhli ze sutin, jednoho psa neslo tornádo přes celou obec. Bouřky zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer. Součástí byly i kroupy o velikosti míčků a tornádo o síle přes 200 kilometrů za hodinu.

Veterinářský stan je v obci hned vedle záchranářského od pátku.Ošetřili jsme asi 40 zvířat. Kromě psů a koček jsou to slepice, králíci nebo ptáčata. Většinou s nimi chodí majitelé, ale ošetřili jsme i bezprizorné psy,“ uvedla Vrátná.

Některá zvířata bouřku nepřežila, část museli veterináři odesílat do Brna na rentgen nebo jiná vyšetření, na která nemají ve stanu prostor ani přístroje. „Zvířata jsou většinou v šoku a vystresovaná. Měli jsme tu třeba i psa, který letěl tornádem vzduchem a našli ho na druhé straně obce. Naštěstí byl jen potlučený, pomačkaný a v šoku,“ řekla Vrátná.

Bouře poničily 1200 domů, přes 70 bude zbouráno. Vyžádaly si pět lidských životů a desítky zraněných při bouři a desítky zraněných také v souvislosti s následnými opravami poničených domů.

Zobrazit celou diskusi