Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bouřka dílem záhadných kruhů u Plzně? Dezinformátoři zmiňují komplot, experti radar

Autor: Nikola Forejtová - 
3. července 2021
05:00

Možná jste si jich všimli také. Během úterních bouřek tento týden se na radarových datech objevily záhadné kruhy nedaleko Plzně. Pro milovníky konspiračních teorií a dezinformací to byl jasný důkaz, že to s počasím v Česku není „jen tak“. Experti mají nicméně pro záhadu vysvětlení, která s fungováním radaru úzce souvisí.

Vydatné srážky a bouřky, které v noci z úterý na středu postihly téměř celé území Česka. A staly se terčem pochybností. Někteří lidé totiž věří, že to byly bouřky „na objednávku“. A pomáhají si přitom snímky z radaru.

Pokud jste někdy viděli padat kapku na hladinu, všimli jste si, že se kolem středu dopadu začaly tvořit kruhy. A právě tento pohled se naskytl lidem na radaru. „Záhadné“ kruhy, které připomínají jev po vhození něčeho do vody. 

"Záhadné" kruhy na radaru "Záhadné" kruhy na radaru | Facebook/ Český hydrometeorologický ústav

Meteorologové: Úkaz je možné pozorovat u velkoprostorových srážek

Kruhy jsou podle dezinformátorů potvrzením, že se tím ovlivňuje počasí. A to třeba za využití frekvencí. Jak se ale shodují odborníci, ovlivňování počasí možné není a „záhadné“ kruhy nejsou nic jiného, než jen „artefakt způsobený tím, jak radar měří a jak jsou jeho data následně zpracována“. Na facebooku to uvedli vědci z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Tento úkaz je možné nejčastěji pozorovat u velkoprostorových srážek, kdy je takto detekován tzv. bright-band oblast zvýšené odrazivostí v hladině tání ledových krystalků,“ popisují dále experti. 

Nezávisle na ČHMÚ nám tuto informaci potvrzuje i meteoroložka Dagmar Honsová. „Když jsou vydatné srážky na velkém území, je tam daleko více pulsů, jak se je radar snaží postihnout,“ komentuje pro Blesk Zprávy s poznámkou, že se nejedná o ojedinělý jev.

Jaké je počasí v Česku? Podívejte se na radar Blesku

I podle dalšího meteorologa se nejedná o nic jiného, než jen o technickou záležitost. „Nejedná se o chybu či zvláštní meteorologický úkaz. Je to pouze technická záležitost, kdy v okolí radaru dochází k velkému zahuštění pulsů, které radar posiluje pro zachycení srážek. Konspirátoři tento jev rádi využívají k šíření poplašných zpráv,“ vysvětlil meteorolog Petr Dvořák pro TN.cz.

Po zběžném zkoumání jsme opravdu narazili na to, že se o tomto technickém jevu nemluví poprvé. Články o „záhadných“ kruzích můžeme najít i několik let dozadu. Vždy se pak jedná o kruhy, které se objevují nad dvěma radary v ČR, a tedy nad Brdy a nad Skalkou. Jak ale opakují experti, jedná se o prostě o běžný jev. Další odbornější vysvětlení najdete na příspěvku níže. 

Video  Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo čtvrť Bažantnice v Hodoníně.  - pro Blesk.cz - Pavel Šilt
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi