Během pondělního dne počasí v Čechách ovlivní okluzní fronta, která přinese převládající velkou oblačnost, místy s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Na Moravě a ve Slezsku bude polojasno až oblačno a srážky pouze ojediněle. Odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Odpolední teploty vystoupí na letní hodnoty, tj. 21 až 25 °C, na východě bude až 27 °C.

V úterý naměříme první tropický den letošních prázdnin – v odpoledních maximech naměříme 28 až 32 °C. Ranní minima budou klesat na 15 až 11 °C. Oblačnosti bude nejméně z celého týdne – bude jasno až polojasno, až večer na jihozápadě a západě území bude docházet k přibývání oblačnosti s deštěm a místy bouřkami.

Silné bouřky doprovázené nebezpečnými jevy

Od středy počasí u nás bude ovlivňovat vlnící se studená fronta. Po tropické noci z úterý na středu – ojediněle nebude teplota klesat pod 20 °C, budou nejvyšší odpolední teploty rozdílné – na západě území se budou pohybovat od 23 °C na západě území po 33 °C na Moravě a ve Slezsku.  Zpočátku dne bude jasno až polojasno, postupně bude docházet od západu k přibývání oblačnosti s deštěm a místy bouřkami. Ty budou i silné tj. doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy tj. krupobitím, přívalovým deštěm a silným větrem.

Připomínáme, že je to jen 11 dní, co na jihu Moravy udeřilo ničivé tornádo...

Sledujte radar Blesku

Čtvrtek bude psát podobný scénář – převládat bude oblačno, během dne až zataženo, postupně na většině území s deštěm a místy s bouřkami. Ranní teploty budou klesat na 21 až 17 °C. Odpolední teploty vystoupí v Čechách na 22 až 26 °C, ve východních Čechách se budou pohybovat kolem 30 °C a na Moravě a ve Slezsku vystoupí až na 36 °C. V pátek bude oblačno až zataženo, déšť, místy silné bouřky. Ranní teploty 21 až 17 °C. Odpolední teploty 22 až 26 °C, na východě území až 30 °C.

Víkend s letními teplotami a noční svítící oblaka

O víkendu bude převládat polojasno až oblačno, pouze ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami a nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat na letních hodnotách – nejčastěji mezi 21 až 26 °C.

Před tím, než se do hlavní role opět dostanou silné bouřky (od středy), sledujte noční svítící oblaka. Ty se nachází v mezosféře ve výšce kolem 80 km, při teplotách pod -130 °C a jsou tvořeny ledovými krystaly. Záznamy o jejich výskytu sahají až do roku 1884, tenkrát jejích vznik zřejmě souvisel s výbuchem sopky Krakatoa (1883), kdy sopečné částice působily jako kondenzační jádra.

Fotogalerie
82 fotografií