„Počasí u nás v neděli ovlivní okluzní fronta od západu. Před a na ní se vyskytnou ve východní polovině území i silné bouřky,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Lokálně se dá čekat přívalový déšť, který může rozvodnit zejména menší toky, zatopit podchody, podjezdy nebo sklepy. Nebezpečí mohou představovat také blesky. Při řízení vozidla v bouřce by měli lidé snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

V neděli od jihozápadu dorazily do Česka přeháňky, pršelo na Plzeňsku a v Jihočeském kraji, následně i ve Středočeském kraji a Praze.

Výstraha na silné bouřky platí od nedělního poledne do 22:00 pro Olomoucký, Zlínský kraj, Moravskoslezský a Pardubický kraj a východní okraj Královéhradeckého, Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.

Vývoj meteorologické situace můžete sledovat na radaru Blesku.

Aktuální výstraha meteorologů je s nižším stupněm nebezpečí než na bouřky, které ze čtvrtka na pátek prošly částí země. Při nejsilnějších z nich spadlo přes 50 milimetrů srážek, objevily se silné kroupy a foukal vítr přes 90 kilometrů v hodině. Bouřky způsobily výpadky v dodávkách elektřiny, komplikace v dopravě i krátkodobý vzestup hladin některých řek zejména v Plzeňském a Pardubickém kraji. Spadlý strom zabil na Písecku dva lidi v autě.

Popadané stromy na severu Čech

Silný vítr a popadané stromy zkomplikovaly v neděli v podvečer dopravu na Jablonecku a Semilsku. Spadlé stromy zablokovaly hlavní silnici 10 ze Železného Brodu na Tanvald a zkomplikovaly i dopravu na dalších místech. Během hodiny vyjížděli hasiči k více než desítce popadaných stromů, nejvíc v oblasti kolem Železného Brodu, řekla ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová.

Silný vítr provázel podle Klímové lokální bouřku, extrémní srážky ovšem nepřinesla. V Jarní ulici v Železném Brodě museli ale hasiči zajistit střešní krytinu u dvougaráže, kterou uvolnil silný vítr. „Na Chlístově udeřil blesk do památkově chráněného stromu, který je prasklý a hrozí pádem,“ doplnila mluvčí.

Podle informací ze Správy železnic zastavily spadlé stromy i provoz vlaků na tratích z Lomnice nad Popelkou na Starou Paku, ze Semil na Košťálov, ze Semil do Železného Brodu a také na trati z Rumburku do Krásné Lípy v sousedním Ústeckém kraji. Vlaky už tam ale znovu jezdí. Provoz se večer zastavil také na trati Lovosice – Bohušovice nad Ohří, kde ale bouřka přerušila dodávky elektřiny.

Auto skončilo na střeše

V souvislosti s popadanými stromy na silnici 10 u Železného Brodu řešili policisté i havárii osobního auta, které skončilo na střeše. „Když ale policisté na místo dorazili, nikdo v autě nebyl, podle svědků řidič odešel,“ doplnila krajská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Bouřka v Liberci: Na Železnobrodsku hasiči vyjížděli k několika spadlým stromům. Jeden spadl i na sloup elektrického vedení (11.7.2021)
Autor: Twitter/ HZS Libereckého kraje

Fotogalerie
34 fotografií