Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jih Moravy zničený tornádem obchází strach: Lidé se bojí každého mraku, bouřky je opět vytopily

Autor: DH - 
16. července 2021
05:13

Tragédie, která ještě před začátkem prázdnin zasáhla Hodonínsko a Břeclavsko na jihu Moravy, zůstane v místních obyvatelích celý život. Pohled na vesnice zničené tornádem, které nikdo nečekal, v nich vyvolává obrovský strach. Ten pak roste s každým bouřkovým mrakem, který se nad oblast dostane.  

Přes Českou republiku se v posledních hodinách znovu valila vlna velmi silných bouřek, které na mnoha místech doprovázely i vítr a velké přívaly deště. Takové počasí pak s sebou přináší nové a nové komplikace v oblastech, které něco takového v současnosti potřebují co nejméně.  

Řeč je o Hodonínsku nebo Břeclavsku, tedy místech, kde 24. června letošního roku pustošilo krajinu i obydlí nikým neočekávané tornádo. To navíc v místech jako Hrušky nebo Moravská Nová Ves zanechalo obrovské škody na majetku, který se od té doby snaží opravit jeho majitelé, dobrovolníci a v neposlední řadě i hasiči.

Bohužel, pro obyvatele jihu Moravy si počasí toto léto zatím připravilo krušné chvíle, protože rovinatou oblast znovu sužují silné bouřky. Důkazem jsou meteorologické radary a také komentáře obyvatel v různých skupinách na sociálních sítích.

„Valtice, první bouřka docela dobré. Druhá vlna vichr a prudký liják. Opět to pohnulo s bobrovkou na střeše a opět je co opravovat,“ napsala například zoufale paní Marie. Místní se zkrátka bojí každého mraku. „Ať si klidně prší všude, ale ať to mine Hrušky atd. Tam vodu nepotřebují,“ píše další muž pod komentáře. „Pořád bez střechy, už jsme vytopení potřetí, už dochází nervy,“ píše Markéta.

Během neděle se například na Pardubicku objevoval jev, kterému meteorologové říkají tromby, tedy menší víry, které se ovšem nedotýkaly země. I tak ovšem sociální sítě zaplavily tuny fotografií s dotazy na odborníky, zda může tento jev propuknout až v ničivé tornádo, které by pustošilo stejně jako na jihu Moravy.

„Já se bojím každé bouřky. A od toho tornáda na Moravě ještě víc. Vždy když přijde bouřka, tak se strašně bojím jít i k oknu a klepu se jak blázen,“ přiznala paní Karolína pod příspěvkem, kde lidé během neděle sdíleli snímky právě z Moravské Nové Vsi nebo z Břeclavi, kde se objevily podivně vypadající bouřkové mraky zvané Asperitas. A i když jsou poměrně neškodné, v oblasti způsobily velký povyk.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi