Meteorologové počasí posledních dnů přirovnávají k tomu, jaké panuje například v Indonésii. „Vzduch je už tolik ‚nacucaný‘ vodou, že další vlhkost nerad přijímá. Při dusném počasí se náš pot špatně odpařuje, a proto nám je o to větší horko,“ vysvětlil Blesku Jan Doležal z Českého hydrometeorologického ústavu.

Předzvěst bouře

Dusno nastává v Česku pravidelně s létem, spojeno je především s přicházejícími bouřemi. „Pociťujeme ho nejčastěji v odpoledních hodinách před bouřkou, proto může sloužit také jako indikátor jejich vzniku,“ vysvětlil Doležal. A protože jedna nyní stíhá druhou, do konce týdne podle odborníků lépe nebude.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Čtvrtek: Polojasno, ojediněle přeháňky. Noc 13 až 17 °C, den 24 až 31 °C.

Pátek: Polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Noc 13 až 19 °C, den 25 až 29 °C.

Sobota: Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Noc 12 až 18 °C, den 23 až 27 °C.

Lépe v poušti

Vždy nám bude při 30 °C příjemněji v poušti, kde je sucho, než v tropickém lese, kde je vysoká vlhkost. V poušti takovou teplotu budeme vnímat jako 27 °C, zatímco v tropickém lese to bude kolem 40 °C. I proto nám u moře, kde je vyšší vlhkost, vždy připadá tepleji.

Utečte do hor

Nejsme na dusno příliš zvyklí. U nás bývá obvykle buď mokro, nebo horko. V nížinách na našem území nastává průměrně 20 dusných dní ročně, častější jsou v Polabí, ve Slezsku a na střední Moravě.

„Ve velkých městech jsou navíc ještě o několik stupňů vyšší teploty kvůli husté zástavbě. Domy teplo akumulují a v noci pak ohřívají okolí o několik stupňů. Schovat se před dusnem můžeme na horách. Obecně platí, že čím vyšší nadmořská výška, tím méně časté dusno,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Víte, že…

Meteorologové mluví o dusném dni ve chvíli, kdy je při relativní vlhkosti vzduchu 70 % teplota přes 22,2 °C, při vlhkosti 50 % teplota přes 27,9 °C nebo při vlhkosti 30 % teplota přes 36,9 °C. Aktuálně je ale v Česku průměrná vlhkost 50 % při teplotě 30 °C!

Fotogalerie
42 fotografií