Od začátku července na mnohých stanicích v Čechách vůbec nebyla naměřena tropická teplota, tj. 30 °C. Např. na stanici Praha-Ruzyně jsme bez tropů po dvaceti letech. Naopak v roce 2006 jsme jich na této stanici zaznamenali v červenci 16, v roce 2018 10, a o rok později 8. V první srpnové dekádě rozhodně třicítku nepokoříme.

Lépe jsou na tom stanice zejména v Jihomoravském kraji – na stanici Brno-Tuřany teplota přes 30 °C vystoupila ve čtyřech dnech, v Břeclavi byl dokonce zaznamenán i super-tropický den, tj. teplota vystoupila na 35 °C.

Ve čtvrtek vydatné srážky a teploty jen 15 °C

Do konce pracovního týdne se ještě bude ochlazovat – ve čtvrtek bude počasí u nás pod vlivem tlakové níže, která do jižní poloviny území přinese vydatné a trvalé srážky se srážkovými úhrny kolem 30 mm. Teploty se budou pohybovat jen kolem 20 °C, při trvalých srážkách na 15 °C. Teploty budou výrazně podprůměrné a odpovídat budou konci září. Nicméně v Česku jsou nejlepší podmínky s vodou od roku 2010. Na srážky bohaté léto oceňují i alergici - nyní začíná kvést agresivní plevel ambrózie.

Video
Video se připravuje ...

Bouřka nad severní Moravou: Nebe rozsvítilo 190 tisíc výbojů za 10 minut! Lukáš Ulčok,Vít Poštulka, Kristýna Šabršulová

V Řecku teplota dosáhla až 46,3 °C

Extrémně vysoké teploty hlásí jihovýchodní Evropa – Řecko, jižní části Itálie, Rumunsko, Bulharsko, Srbsko a Albánie. Vlna veder, kterou přináší teplá a suchá vzduchová hmota původem ze Sahary a prodlužuje ji tzv. heat dome, tedy tepelná kupole, které působí jako „poklička na hrnci“ a zachycuje horkou vzduchovou hmotu, v tomto týdnu vrcholí.

V Řecku teploty stoupají vysoko přes 40 °C – zatím nejvyšší potvrzená teplota je z centrální části Řecka z pondělí 2. srpna z Makrakomi Ftiotida na 46,3 °C. Vlna veder je srovnatelná s rokem 1987. Kouř z ničivých ohňů v Turecku je už vidět i na snímcích z družice NASA a rozšiřuje se nad Středozemní moře.

Turecko sužují rozsáhlé požáry (1.8.2021)
Autor: Reuters

Fotogalerie
40 fotografií