Nejdříve, kolem 20. hodiny, sršely blesky na Šumavě, pak pokračovaly dál Jihočeským krajem do středních Čech. Ve 23 hodin řádily nejvíc na Vysočině a na Liberecku, okolo půlnoci i na Pardubicku. 

V neděli po ránu se přeháňky vyskytují pouze ojediněle a to ve východní polovině území. Během odpoledních a večerních hodin jich bude v jihovýchodní polovině území přibývat a místy se budou tvořit i bouřky. Do pondělního rána na východě území spadne dalších až 20 mm srážek.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Jižní Čechy zasáhly v sobotu večer bouřky. Hasiči kvůli nim vyjížděli k více než 50 událostem, hlavně k popadaným stromům. Někde za hodinu napršelo přes 37 litrů na čtvereční metr. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu a mluvčího krajských hasičů Vratislava Malého.

První události měli hasiči nahlášené okolo 21:00. Během dalších dvou hodin museli v souvislosti s bouřkami zasahovat u 53 událostí, z toho 44 bylo odstraňování padlých stromů. Zasahovali hlavně na Prachaticku, Strakonicku a Táborsku.

V Pardubicích vítr odnesl střechu z výškové budovy

Napilno měli hasiči kvůli bouřkám i na východě Čech. Zejména odklízeli spadlé a zlámané stromy a větve. Větší škody ale záplavy ani bouře nezpůsobily.

„Úplně prvním výjezdem v souvislosti s bouřkou byla událost v Pardubicích, kde na Palackého třídě vítr odnesl střechu z výškové budovy. Hasiči zajistili střechu tak, aby nevisela dolů a nehrozila pádem,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Popadané stromy hasiči likvidovali na mnoha místech. Zasahovali například ve Svojanově na Svitavsku, v Kladrubech nad Labem na Pardubicku, Luži, Stojicích, Kostelci u Heřmanova Městce a Rabštejnské Lhotě na Chrudimsku nebo v Dolní Dobrouči, na Orlickoústecku.

Také středočeští hasiči měli od sobotních 18:00 zhruba 40 výjezdů, z toho přibližně 30 bylo k padlým stromům a větvím. Podle mluvčího hasičů Jana Sýkory nešlo o nijak rozsáhlé zásahy a nevznikly žádné velké škody, podobně tomu bylo i v hlavním městě. „V noci jsme měli jen čtyři případy v souvislosti s deštěm,“ řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Například v ulici U dráhy došlo k sesunutí části svahu na kolejiště, což omezilo provoz na kolejích - vlaky až do odvolání nejezdí mezi Veleslavínem a Masarykovým nádražím.

V pražské ulici U dráhy došlo k sesunutí části svahu na kolejiště, na místě zasahovali hasiči. (8. srpna 2021)
Autor: HZS Praha

Prudké, ale krátkodobé vzestupy hladin menších toků

Na celém území Česka dosahovaly srážkové úhrny za 24 hodin průměrně pět až 15 milimetrů. V oblasti severních pohraničních hor byl maximální úhrn srážek zaznamenán v Harrachově, a to 31,1 milimetru za 24 hodin.

„Na spadlé srážky reagovaly toky v zasažených oblastech výrazným kolísáním a prudkými krátkodobými vzestupy hladin menších vodních toků. Předpokládané vzestupy hladin s dosažením povodňových stupňům se však vzhledem k výrazně nižším úhrnům srážek, než byly predikovány, nepotvrdil a došlo jen k ojedinělému krátkodobému překročení 1. SPA na Lužické Nise v Liberci,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nejvýrazněji, ale bez dosažení povodňových stupňů, stoupaly v noci na dnešek menší toky, nejčastěji v povodích na severu Čech a toky na jihozápadě a jihu Čech v povodí Otavy, Blanice, Klabavy a Úslavy. Nyní se už podle meteorologů situace stabilizuje, hladiny toků v zasažených oblastech klesají. V platnosti už není žádná výstraha ČHMÚ.

Budou dobré podmínky pro sledování padajících hvězd

Jako každý rok i letos můžeme na obloze sledovat v tomto období „padající“ hvězdy – roj Perseid. Jejich viditelnost bude v příštím týdnu rozhodně lepší než o víkendu. Od pondělí do čtvrtka bude převládat zmenšená oblačnost – polojasno, jen přechodně oblačno, ojediněle s přeháňkami. Zřejmě až v pátek sem postoupí další studená fronta. Do té doby budou mít teploty stoupající tendenci – v maximech naměříme 22 až 27 °C, ve čtvrtek zřejmě až 29 °C. Ranní teploty zpočátku týdne 14 až 10 °C, postupně 17 až 12 °C. Ale vypadá to, že se nebudeme z letního počasí radovat dlouho.

Video
Video se připravuje ...

Blesk udeřil 14. července 2021 ve 20:02 do žižkovské věže. Katedra fyziky atmosféry MFF UK

Hodně pršelo už ve čtvrtek

Tlaková níže, která postupovala z Balkánu přes naše území dále nad Polsko, přinesla od čtvrteční půlnoci na celé naše území déšť – na východ území vydatný a trvalý. Nejvyšší srážkové úhrny hlásila Lysá hora v Beskydech, kde spadlo 104 mm, Nýdek Filipka s 85 mm. Vydatně pršelo i v nižších nadmořských výškách – např. v Jihomoravském kraji spadlo na stanici Nemochovice 68 mm, v Brně-Tuřanech 39 mm a v Kuchařovicích 37 mm. Ve Zlínském kraji hlásí nejvyšší srážkové úhrny Holešov 70 mm, Kroměříž 67 mm.

Vzhledem k vydatným srážkám a předchozímu nasycení půdy vodou (srpnový dlouhodobý normál je 80 mm) došlo k vzestupům hladin menších toků – v Moravskoslezském a Zlínském kraji – 1. SPA hlásila v pátek dnes po ránu Bystřička, Olešná a Ropička.

Fotogalerie
35 fotografií