V sobotu bude v Česku jasno až polojasno, ojediněle se mohou objevit přeháňky nebo bouřky, a to hlavně na jihovýchodní polovině území. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 až 31 °C.

Podobný ráz počasí nás čeká i v neděli. Meteorologové slibují znovu jasno až polojasno, místy přechodně až oblačno. Ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky. V noci teploty klesnou na 18 až 14 °C, nejvyšší denní pak vystoupí na 26 až 30 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„Víkendové teploty budou lákat k vodě. Její teplota se v přírodních nádržích pohybuje nejčastěji mezi 21 až 25 °C a kvalita je většinou dobrá - vhodná ke koupání,“ řekla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. Na teplotní rekordy tento víkend nedosáhneme. „V letech 2003 a 2015 v tomto období vystoupala rtuť teploměru přes 35 °C,“ říká Honsová.

Letní počasí v Česku (červenec 2021)
Autor: Blesk: Michal Protivanský

Ještě v pondělí naměříme v odpoledních maximech teploty až na 30 °C. „Od úterý půjdou teploty citelně dolů - v maximech naměříme jen 22 až 26 °C, postupně jen 20 až 24 °C. Oblačnost bude proměnlivá, převládat bude oblačno až polojasno, místy musíme počítat s přeháňkami, zpočátku období i s bouřkami. Na vlnu veder to v Česku do konce prázdnin nevypadá,“ dodala Honsová.

Vedra na jihu Evropy

Státy na jihu Evropy dál svírá vlna veder, která nepoleví ani v dalších dnech, a teploty nad 40 stupňů Celsia tak potrápí obyvatele Itálie, Španělska nebo Portugalska. Extrémní teploty znamenají i riziko vzniku dalších požárů, s nimiž už delší dobu bojují hasiči v Řecku, Turecku, na Sicílii a v Kalábrii nebo v Katalánsku. V Andalusii podle meteorologů mohou víkendové teploty pokořit rekord a vyšplhat se ke 47 stupňům. Tropická vedra se ale čekají i v severnějších oblastech Itálie, například ve Florencii či v Boloni.

Fotogalerie
37 fotografií