V pátek se po třech dnech do Česka vrátí letní teploty - v odpoledních maximech naměříme 22 až 26 °C. I když - k vodě nás počasí ještě moc lákat nebude - převládat bude oblačno až polojasno, během dne na severu území až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Sever našeho území ovlivní slábnoucí studená fronta. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti 15 až 20 km/h. 

Sledujte příchod přeháněk a vývoj počasí na radaru Blesku

Teplotní skoky by na olympiádě braly zlato

Méně oblačnosti z víkendu očekáváme v sobotu – to bude převládat polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti se vyskytnou ojediněle přeháňky, a to zejména na horách. Po ránu musíme ojediněle počítat s mlhami. Ranní teploty budou klesat na 15 až 11 °C. Odpolední teploty se zastaví na 22 až 26 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h. V neděli bude polojasno, během odpoledne od západu oblačno až zataženo a večer se k tomu přidá déšť nebo přeháňky, místy i bouřky. Ojediněle silné. Ranní teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Odpolední teploty vystoupí na 25 až 29 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h, zesilovat budou pouze v bouřkách.

Na poslední prázdninový týden přibalte deštník

Poslední prázdninový týden bude relativně bohatý na srážky a to zejména ve svém počátku. Ojediněle se budou tvořit i bouřky. V první polovině pracovního týdne bude převládat velká oblačnost s deštěm nebo přeháňkami na většině území, postupně očekáváme přeháňky místy. Teploty budou spíše podzimní – ještě v pondělí naměříme 20 až 24 °C, postupně se budou pohybovat jen mezi 17 až 22 °C. Po ránu budou při zmenšené oblačnosti teploty klesat pod 10 °C.

Alergenů v ovzduší bude přibývat

Koncentrace alergenů ve druhé polovině týdne, v porovnání s předchozími dny porostou a to zejména v jižní polovině území. Aktuálními pyly v ovzduší jsou pyly ambrózie, chmele, trav a pelyňku. Vegetace je stále zelená a to díky dostatku srážek, například v porovnání s rokem 2018, od začátku letošního roku do konce července spadlo o 35 % více srážek.