Už v pátek bude počasí u nás pod vlivem výškové tlakové níže. Oblačnost bude hodně proměnlivá - během dne se tak nad našimi hlavami od polojasné oblohy, přes oblačnou až zataženou s deštěm nebo přeháňkami vystřídá vše. Ojediněle se mohou tvořit bouřky. Nejvíce oblačnosti a srážek očekáváme na západě území – tam se srážkové úhrny budou zastavovat až kolem 15 mm, v Krušných horách až na 25 mm. Nejvyšší odpolední teploty budou zůstávat nízko – jen mezi 13 až 17 °C, na východě území teploměr při zmenšené oblačnosti ukáže 19 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti mezi 15 až 20 km/h.

Deštník nepustíme z ruky ani o víkendu. V sobotu bude zataženo až oblačno, na většině území občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty budou klesat na 11 až 7 °C. Odpolední teploty zůstanou nízko – mezi 15 až 19 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti mezi 15 až 20 km/h.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Podobný scénář bude psát také neděle - bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty budou klesat na 11 až 7 °C. Odpolední teploty vystoupí na 15 až 19 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti mezi 15 až 20 km/h.

Srážky začnou ustávat až na první školní den

Také úplný závěr srpna bude ve znamení velké oblačnosti, na většině území s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší odpolední teploty se budou v pondělí a v úterý zastavovat mezi 15 až 19 °C. Podobně studený závěr srpna přinesl i loňský rok, naopak v roce 2019 se nejvyšší teploty zastavovaly kolem tropické hranice 30 °C.

Až od středy začne docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek – převládat bude oblačno, přechodně až polojasno, místy přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat nejčastěji kolem 20 °C – mezi 18 až 22 °C. V ranních minimech bude i nadále teplota klesat jen na 11 až 7 °C.

V Česku je chladněji než na Islandu

Poslední prázdninový týden srazil teploty v Česku výrazně pod letní hranici. Naopak na Island se dostává teplý vzduch z jihozápadní Evropy a v úterý tam byl přepsán teplotní srpnový rekord – na východě ostrova na stanici Hallormsstadhur teploměr ukázal 29,4 °C.

Fotogalerie
44 fotografií