V pondělí a v úterý deštníky rozhodně všude s sebou. Závěr srpna bude bohatý na srážky. Až úderem 1. září odpoledne začnou srážky od západu ustávat a oblačnost se protrhávat. Studenti ale ještě zahájí první školní den na východě území s deštěm. Od čtvrtka se můžeme těšit převážně na slunečné dny, po ránu se budou místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V pondělí bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na východě území očekáváme i srážky trvalé. Ranní teploty budou klesat na 12 až 8 °C. Odpolední teploty vystoupí na 17 až 21 °C, při trvalých srážkách jen kolem 16 °C. 

Velké deště hlavně na horách

V úterý bude oblačno až zataženo, déšť nebo přeháňky. Na severu a severovýchodě území i trvalý. Ranní teploty budou klesat na 11 až 7 °C. Odpolední teploty se zastaví na 16 až 20 °C. Nejvíc pršet má v příhraničních oblastech od Jizerských hor přes Krkonoše a Jeseníky až po Beskydy. Spadnout tam může 60 až 90 litrů na metr čtvereční. Intenzivní srážky mohou v těchto oblastech mírně zvednout hladiny řek. 

Varování na velmi vydatný déšť platí pro oblasti Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice a Tanvald v Libereckém kraji, Trutnov a Vrchlabí v Královéhradeckém kraji, Jesenicko v Olomouckém kraji a Bruntál, Krnov, Frýdek-Místek, Jablunkov a Třinec v Moravskoslezském kraji. V několika dalších okolních příhraničních regionech, konkrétně na Liberecku, Šumpersku, v okolí Rýmařova, Rožnova pod Radhoštěm, Vsetína, Českého Těšína, Frenštátu pod Radhoštěm, Frýdlantu nad Ostravicí a Havířova platí méně závažná výstraha na vydatný déšť.

Srážky budou většinou ustávat v noci, ve Slezsku by měly vydržet do středečního poledne.

Do školy se sluncem

Ve středu, na první školní den a na první meteorologický podzimní den, bude zpočátku oblačno až zataženo, na východě území déšť nebo přeháňky. Postupně očekáváme od západu ubývání oblačnosti a na východě i ustávání srážek. Po ránu se budou místy tvořit mlhy. Ranní teploty budou klesat na 12 až 8 °C. Odpolední teploty vystoupí na 17 až 21 °C.

Ve čtvrtek bude převládat polojasno, pouze při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle vyskytnout přeháňky, a to zejména na horách. Po ránu se budou místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 12 až 8 °C. Odpolední teploty vystoupí na 17 až 21 °C. V pátek bude polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Po ránu místy mlhy. Ranní teploty budou klesat na 11 až 7 °C. Odpolední teploty 18 až 22 °C.

Víkendová rána budou studená

Kvůli zmenšené oblačnosti se musíme připravit koncem týdne na chladná rána – v minimech naměříme jen 4 °C. V sobotu bude polojasno. Po ránu místy mlhy. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Odpolední teploty se zastaví na 18 až 22 °C. V neděli bude převládat polojasno. Po ránu se budou místy tvořit mlhy. Ranní teploty budou klesat na 9 až 5 °C. Odpolední teploty vystoupí na 18 až 22 °C.

Výhled počasí na září

Období od 1.-10.9.

Převážně polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle dešťové přeháňky. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty zpočátku období 12 až 7 °C, postupně při malé oblačnosti 9 až 4 °C. Denní teploty 16 až 22 °C, přechodně až kolem 23 °C.

Období od 11.-20.9.

Zpočátku a koncem období oblačno až polojasno, občas déšť nebo přeháňky. Jinak polojasno nebo skoro jasno, ojediněle přeháňky při přechodně zvětšené oblačnosti. Ranní teploty 11 až 6 °C, při malé oblačnosti 4 °C. Denní teploty 14 až 19 °C, při zmenšené oblačnosti až kolem 21 °C.

Období od 21.-30.9.

Polojasno až oblačno, místy s dešťovými přeháňkami. Ranní teploty 10 až 5 °C, při vyjasnění přízemní mrazíky. Denní teploty 15 až 20 °C.

Fotogalerie
27 fotografií