Nejvyšší denní teploty se na začátku a konci tohoto týdne budou pohybovat kolem 23 stupňů Celsia. Ve čtvrtek a v pátek může teploměr ukázat až zhruba 26 stupňů. Ani noci by neměly být výrazně chladné. Noční minima budou kolem 11 stupňů. Celkově tak bude tento týden teplotně nadprůměrný.

„Další týdny vychází průměrné,“ uvádí ČHMÚ. Nejchladnější by měl být poslední týden předpovědi, který vychází na přelom září a října. Přes den očekávají meteorologové nejvýše kolem 16 stupňů Celsia, v noci by rtuť v teploměru měla klesat k pěti stupňům.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Množstvím srážek se příští čtyři týdny jako celek nebudou vymykat obvyklým zářijovým hodnotám. „Na začátku a konci období budou úhrny pod deset milimetrů, nejvíce by mělo napršet v týdnu od 20. do 26. září kolem 15 milimetrů,“ uvádí předpověď.

Dlouhodobý teplotní průměr v období od 6. září do 3. října je v Česku 13,5 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1996, kdy průměr v těchto dnech činil deset stupňů. Naopak v roce 1947 dosáhl 17,4 stupně Celsia, což je dosud nejvíce.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.