Po studeném pátečním ránu půjdou teploty rychle nahoru a už v pátek v odpoledních maximech naměříme až 20 °C. Také první říjnový víkend bude ve znamení babího léta a odpoledních teplot i přes 20 °C. V maximech se teplota zastaví až na 22 °C. Ještě tepleji bylo na začátku října v roce 2001 – to se odpolední teploty šplhaly i přes 25 °C. Vůbec nejvyšší říjnová teplota byla naměřena 4. října v roce 1929 v Litvínovicích – tenkrát tam teplota vystoupila na 30,3 °C. Ochlazení očekáváme hned po víkendu. Teploty budou klesat po přechodu vlnící se studené fronty a není vyloučené, že na vrcholcích hor bude padat déšť se sněhem.

Sledujte pohyb mraků na radaru Blesku

Výhled počasí na říjen

Také říjnové počasí bude dost proměnlivé.

Období od 1.-10.10.

Zpočátku období jasno až polojasno, postupně oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Na vrcholcích hor přechodně i déšť se sněhem. Koncem období ubývání oblačnosti a srážky pouze ojediněle. Po ránu a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty zpočátku období 13 až 8 °C, při malé oblačnosti 5 až 1 °C a četné přízemní mrazíky, postupně 7 až 3 °C. Denní teploty zpočátku období 16 až 22 °C, postupně 8 až 16 °C.

Období od 11.-20.10.

Převážně oblačno, místy s občasným deštěm nebo přeháňkami. Po ránu a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty 9 až 3 °C, při vyjasnění přízemní mrazíky. Denní teploty zpočátku období ještě 12 až 17 °C, postupně 10 až 14 °C.

Období od 21.-31.10.

Oblačno až polojasno, místy déšť nebo přeháňky. Na vrcholcích hor přechodně srážky smíšené. Ranní teploty 5 až -1 °C. Denní teploty 7 až 14 °C.

Teplotně očekáváme říjen jako celek: průměrný (průměrná teplota v říjnu v ČR 8,1 °C). Srážkově očekáváme říjen jako celek: průměrný (srážkové úhrny 43 mm).

Fotogalerie
50 fotografií