Úterý přineslo letní teploty, ale také velké teplotní rozdíly mezi západem a východem území. Na Ostravsku teploty kulminovaly až na letních hodnotách - v Ostravě-Porubě a v Karviné bylo 25,1 °C. Těsně pod letní hranicí se teplota zastavila v Jičíně (24,3 °C), v Pardubicích (24,4 °C) nebo v Ostravě-Mošnově (24,7 °C). Na východě území byly teploty výrazně nadprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem, ale pocitovou teplotu intenzivně snižoval čerstvý až silný vítr, např. v Holešově nárazy větru dosáhly 87 km/h, na vrcholcích Jeseníků a Beskyd i přes 100 km/h.

Od úterního odpoledne se na Trutnovsku vyskytly i vydatné srážky – v Peci pod Sněžkou do dnešní 6 hod ranní spadlo 53 mm, na Luční boudě 46 mm, v Černém Dole 45 mm a ve Vrchlabí 43 mm. Což jsou místy hodnoty vyšší, než je říjnový dlouhodobý srážkový normál 43 mm. Deštníky budeme dnes potřebovat, s výjimkou západu území, na celém našem území – na vlnící se studené frontě většinou spadne dalších 3 až 16 mm. Loňský říjen byl na srážky bohatý – v průměru spadlo 92 mm. 

Letní teploty vystřídá mráz

Středeční odpolední teploty se při zatažené obloze a na většině území s deštěm nebo přeháňkami zastaví mezi 11 až 15 °C, pouze na Ostravsku bude až 17 °C. Ve čtvrtek po ránu díky velké oblačnosti naměříme teploty mezi 10 až 6 °C, v odpoledních maximech to bude 12 až 16 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Páteční ráno bude o nějaký ten stupínek chladnější, a to kvůli malé oblačnosti - teploty budou klesat jen ke 3 °C. Odpolední teploty se zastaví mezi 12 až 16 °C. Další pokles teplot vzduchu v ranních minimech přinese víkend - při malé oblačnosti bude po ránu teplota klesat ke 4 až -1 °C, očekáváme i četné přízemní mrazíky.

Podzimní počasí v Česku
Autor: Blesk:David Malik

Exhurikán Sam ovlivní počasí na Islandu

Letošní hurikánová sezona brzy vyčerpá oficiální seznam jmen tropických cyklon (21) a následovat bude doplňkový seznam. Po hurikánu Sam, který je zatím nejsilnějším letošním hurikánem, tehdy rychlost větru dosáhla až 250 km/h, byla v Atlantiku současně monitorována tropická deprese Victor. A na seznamu zbývá jediné jméno - Wanda.

Sam je letošním sedmým hurikánem, svou silou překonal hurikán Ida s rychlostí větru 241 km/h. Exhurikán Sam postupuje dále na Island, počasí tam ovlivní koncem pracovního týdne. Do počasí ve střední Evropě nezasáhne. Exhurikán může ovlivnit počasí také v Evropě. Například vloni v listopadu přes Česko přecházela studené fronta, která byla spojena s exhurikánem Eta.

K Evropě se ale dostaly i další bouře z Atlantiku - Alpha, Epsilon a Zeta. Za extrémně silnou hurikánovou stojí vysoká teplota vod, ta se v západním Atlantiku pohybuje mezi 29 až 31 °C (a zřejmě vydrží až do poloviny října), snížení vertikálního střihu větru a Madden-Juliánská oscilace postupující k východu. Hurikánová sezona oficiálně končí 30. listopadu, ale v roce 2005 se poslední tropická bouře vytvořila až 30. prosince.

Fotogalerie
60 fotografií