Upozornění před mrazem platí pro všechny regiony s výjimkou okresů na západě a jihu Čech a části Vysočiny. Meteorologové doporučují zakrýt zeleninu a nízké rostliny například světlou netkanou textilií.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Přízemní mrazíky meteorologové zaznamenali i první říjnový den. Například v Doksanech na Litoměřicku spadla teplota u země až na minus 4,5 stupně Celsia, v Plzni-Bolevci byly čtyři stupně pod nulou a v Prostějově minus tři stupně. Teploty v tento den ráno klesaly poměrně nízko díky kombinaci jasné noční oblohy a zeslábnutí větru. Ve dvou metrech nad zemí, kde se teplota standardně měří, bylo většinou mezi pěti a jedním stupněm nad bodem mrazu.

O přízemním mrazu se mluví v případě, že pět centimetrů nad zemí se noční teplota dostane pod nulu, zatímco dva metry nad povrchem zůstává nad nulou. „Protože k nočnímu ochlazování přízemních vrstev ovzduší dochází od povrchu směrem nahoru, tak jsou, až na výjimky, minimální teploty v pěti centimetrech vždy nižší než teploty ve výšce dvou metrů. Tento rozdíl je obvykle dva až tři stupně, ale v extrémních případech může přesáhnout i deset stupňů,“ uvedli meteorologové.

Fotogalerie
12 fotografií