Během noci slabě sněžilo od nadmořské výšky cca 800 m nad mořem – a na vrcholcích Beskyd, Krkonoš a Šumavy leží nejčastěji do tří centimerů sněhu. Během dnešního dne bude sněžit zejména v Jeseníkách a Beskydech, kde může připadnout dalších pět centimetrů sněhu.  

Na ostatních horách se budou srážky vyskytovat pouze ojediněle. S koncem pracovního týdne se bude hranice sněžení zvedat - ve čtvrtek bude sněžit od 900 metrů, v pátek pouze na vrcholcích hor.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Rekordní množství nového sněhu, které přinesl říjen roku 1930, kdy 29. října napadlo na Lysé hoře 92 centimetrů, neočekáváme. Jednat se bude o slabý sněhový poprašek. Ve čtvrtek po ránu pozor na východě území na tvorbu náledí - teplota vzduchu bude klesat pod bod mrazu. Nesněží pouze u nás, ale nový sníh hlásí také Alpy - tam od výšky 1500 metrů nad mořem může napadnout 10 až 20 centimetrů sněhu.

Kdy začne sněžit v nižších polohách?

Víkendové počasí bude beze srážek a těšit se můžeme na slunečné počasí - pouze po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Počasí u nás bude pod vlivem tlakové výše, kolem které k nám příští týden pronikne teplý vzduch od jihozápadu, jenž v odpoledních maximech přinese teploty až na 17 °C. Sněžení bude střídat oteplení. Nadprůměrné teploty sice nevydrží moc dlouho, ale globální modely se zatím shodují na tom, že nás v nižších polohách sněžení v nejbližších čtrnácti dnech nečeká.

Co říká statistika?

V posledních letech je datum prvního sněžení a tvorby sněhové pokrývky v nižších polohách dost rozmanité - v roce 2015 sněžilo už 14. října, v roce 2012 napadla souvislá sněhová pokrývka i v Praze 27. října, v roce 2007 se první sněžení vyskytlo také brzy - 19. října. Naopak v roce 2011 jsme si museli počkat do 19. prosince.

Fotogalerie
24 fotografií