Ve čtvrtek foukal vítr rychlostí až 110 kilometrů za hodinu, na horách kolem 130 kilometrů v hodině, na Sněžce přes 160 km/h. Potíže působil zejména v západní polovině země, kde vyvracel stromy, lámal větve, zkomplikoval dopravu na silnicích i železnicích, způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny. Hasiči měli kvůli větrnému počasí několik tisíc výjezdů.

Sledujte meteorologický radar Blesku

V noci na pátek vítr slábl. „Na Sněžce ale byla nad ránem průměrná rychlost větru stále kolem 90 kilometrů za hodinu a nárazy kolem 110 km/h, což v kombinaci s teplotou minus pět stupňů Celsia dávalo dohromady pocitovou teplotu kolem minus 18 stupňů Celsia. Dneska bude také větrno, ale nárazy větru čekáme už o poznání slabší. Většinou dosáhnou rychlosti kolem 55 km/h, na horách to bude více,“ uvedli v pátek meteorologové na facebooku ČHMÚ. Vítr se podle nich promítne do nízké pocitové teploty, dojem nicméně zlepší alespoň většinou slunečná obloha.

O víkendu nečekejte teplotní extrémy

V sobotu nás čeká převážně oblačno a místy se objeví přeháňky, nad 800 m smíšené nebo sněhové. Odpoledne a večer bude ustávat srážek a ubývat oblačnosti. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C.

Neděle přinese do Česka jasno až polojasno. Zejména ráno se pak místy objeví mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty očekávají meteorologové mezi +2 až -2 °C, naopak přes den bude nejvíce 8 až 12 °C.

Fotogalerie
41 fotografií