Poslední říjnový týden odstartuje nejnižšími teplotami na západě území – na Karlovarsku budou teploty klesat k -1 °C a tvořit se mohou ojediněle mrznoucí mlhy. Jinak teploměry nejčastěji ukáží 4 až 0 °C. Odpolední teploty se zastaví mezi 10 až 14 °C. Jinak bude jasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Večer bude na severozápadě území docházet k přibývání vysoké oblačnosti. Na většině území bude foukat čerstvý jihovýchodní vítr o rychlosti v nárazech až kolem 50 km/h, na horách až 70 km/h.

V úterý bude polojasno až oblačno, na západě až zataženo. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Po ránu teploty 3 až -1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 9 až 13 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Ve středu bude zpočátku dne oblačno až zataženo, postupně bude docházet k ubývání oblačnosti na polojasno. Po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou zůstávat nad bodem mrazu – mezi 5 až 1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 10 až 14 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

28. října teplota vystoupí až na 16 °C a bude většinou slunečno

Ve čtvrtek bude jasno. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Po ránu budou teploty klesat na 5 až 1 °C, při celonočním vyjasnění na -1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji. Foukat bude mírný až čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy o rychlosti až 50 km/h.

Také pátek bude psát podobný scénář – bude jasno. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Po ránu teploty 5 až 1 °C, při jasnu -1 °C. Odpolední teploty 12 až 16 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji. Foukat bude mírný až čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy o rychlosti až 50 km/h.

Oblačnosti začne přibývat až v neděli

V sobotu bude polojasno nebo jasno. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Po ránu teploty 5 až 1 °C, při jasnu -1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji.  Foukat bude mírný až čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy o rychlosti až 50 km/h.

Až v neděli během dne začne docházet k přibývání oblačnosti – večer se zřejmě vyskytnou i srážky. V neděli bude zpočátku dne polojasno nebo skoro jasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. Večer bude od západu docházet k přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, místy se k tomu přidají i přeháňky. Po ránu budou teploty klesat na 5 až 1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 10 až 14 °C.

Hydrologický silvestr neboli hysil

Na poslední říjnový den připadá nejen svátek Halloweenu, ale i oslava hydrologického silvestra, tzv. hysil. Končí totiž hydrologický rok. Důvod je jednoduchý - v našich zeměpisných podmínkách se na horách může začít vytvářet sněhová pokrývka již v průběhu listopadu a může přetrvat až do jarního tání. To dříve hydrologům komplikovalo spočítat, kolik vody v daném roce spadlo a kolik odteklo, proto si konec roku posunuli. Jednatřicátý říjen je tedy hydrologický Silvestr a první listopad je hydrologický Nový rok. Jde tedy o datum, kdy na horách ještě většinou neleží sníh, ale současně je co nejmenší riziko výskytu povodní. Zatímco loňský říjen byl bohatý na srážky – letošní říjen bude srážkově podprůměrný.

Fotogalerie
22 fotografií