Vysoké srážkové úhrny neočekáváme, ale v neděli bude sněžit na vrcholcích hor, v pondělí bude hranice sněžení klesat do nadmořské výšky cca 600 m nad mořem. Od úterý budou teploty v nočních minimech na většině území klesat pod bod mrazu, v úterý a ve středu se mohou slabé sněhové přeháňky vyskytnout zejména v horských oblastech, od čtvrtka bude oblačnosti a sněhových přeháněk od cca 500 m nad mořem přibývat.

sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V pátek budeme pod vlivem teplé fronty. Převládat bude zataženo až oblačno, na severu území místy déšť nebo přeháňky. Odpoledne bude docházet k ustávání srážek a částečně i k protrhávání oblačnosti. Zejména v Čechách se může délka slunečního svitu pohybovat až na čtyřech hodinách. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 6 až 2 °C. Odpolední teploty vystoupí na nadprůměrných 9 až 13 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti 15 až 20 km/h.

Neděle přinese zlom v počasí

Zatímco ještě sobotní odpolední teploty budou na většině území kulminovat na hodnotách přes 10 °C, v neděli přejde přes Česko studená fronta a začne se ochlazovat. Sobota odstartuje nezvykle teplým ránem – v minimech naměříme 9 až 5 °C, pouze na jihozápadě území bude chladněji – kolem 2 °C. Odpolední teploty vystoupí na 9 až 13 °C.

Teplotní rekordy jsou pro 20. listopadu z pražského Klementina na 16,5 °C z roku 1926. Jinak bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky. Přechodně během dne až polojasno. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti mezi 15 až 20 km/h. V neděli bude zpočátku dne oblačno, přechodně až polojasno.

Postupně bude od severozápadu docházet k přibývání oblačnosti a postupně se k tomu přidá déšť, na vrcholcích hor i sněžení. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 0 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Vát bude slabý západní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Čekají nás Kateřinská chladna

Počátkem nového týdne k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu, který postupně srazí nejnižší ranní teploty pod bod mrazu. V pondělí bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, postupně od vyšších poloh sněhové. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 0 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 4 až 8 °C.

V úterý bude polojasno, jen přechodně oblačno. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 0 až -4 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 2 až 6 °C. Ve středu bude polojasno, jen přechodně oblačno. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 0 až -4 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 2 až 6 °C. Od čtvrtka bude docházet k přibývání oblačnosti i srážek.

Na Sicílii řádila tornáda

Ve středu 17. listopadu se na jihovýchodě Sicílie vyskytly velmi silné bouřky, doprovázené přívalovým deštěm - v oblasti Catánie spadlo až kolem 100 mm, a vyskytlo se tam několik tornád a vodních smrští. Ve městě Modica na jednalo o tornádo o síle F2 až F3 a přineslo tam obrovské škody. Jednalo se zřejmě o nejsilnější letošní tornádo po červnovém na jižní Moravě. V těchto dnech je už situace na Sicílii klidná - převládat bude polojasno, místy přeháňky.

Fotogalerie
32 fotografií