V pondělí bude počasí u nás pod vlivem studené fronty - zpočátku dne bude zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky - od cca 600 metrů nad mořem čekejte srážky sněhové. Odpoledne bude od severozápadu docházet k ustávání srážek a na Karlovarsku a Ústecku i k protrhávání oblačnosti až na polojasno. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V úterý a ve středu bude tlaková výše přinášet méně oblačnosti, ale rána budou studená. V úterý bude polojasno, jen přechodně oblačno, na severu území ojediněle přeháňky, od 400 metrů nad mořem sněhové. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 0 až -4 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 2 až 6 °C. Ve středu bude polojasno. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -1 až -5 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 2 až 6 °C.

Ve čtvrtek bude převládat zataženo nízkou oblačností, ojediněle očekáváme i mrznoucí mrholení. Na horách, ojediněle i v nížinách bude polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 až -3 °C, při vyjasnění klesnou až na -5 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 1 až 5 °C.

Od pátku se musíme připravit na sněžení i v nižších polohách

Od pátku začne počasí u nás ovlivňovat tlaková níže, která přinese přibývání vysoké oblačnosti i srážek. Zatím to vypadá, že se bude hranice sněžení lišit nejen podle nadmořských výšek, ale i v průběhu dne a i podle místa. A předpověď se bude upřesňovat - v pátek bude zataženo, na většině území srážky – v Čechách od středních poloh sněhové, na západě území bude zřejmě sněžit i v nížinách. Na Moravě a ve Slezsku sněžení pouze na horách. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 až -1 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 1 až 5 °C, na západě území kolem nuly.

První adventní víkend bude zimní 

A zimní počasí bude pokračovat – také víkend bude ve znamení velké oblačnosti a občasného sněžení. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť, od středních poloh většinou srážky sněhové. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 až -3 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 0 až 4 °C.  V neděli bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, od středních poloh sněhové. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 až -3 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 1 až 5 °C. 

Kateřinská chladna se protáhnou až do začátku prosince

Tzv. kateřinská chladna nastupují až se 70% pravděpodobností v poslední listopadové dekádě a trvají až do mikulášského oteplení. Často přináší nefalšované zimní mrazivé počasí bohaté na sníh a nebezpečné meteorologické jevy, tj. mrznoucí srážky a náledí. Jedno z nejstarších svědectví o výrazném ochlazení najdeme v kronice z roku 1316 – tehdy zamrzla na konci listopadu i Vltava. Nyní se modely shodují na tom, že nás mrazivá rána čekají i na přelomu listopadu a prosince a nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat nejčastěji do 5 °C.

Z následujících čtyř týdnů bude příštích sedm dní nejchladnějších, další týdny až do 19. prosince se nebudou vymykat z průměrných hodnot. Víc pršet nebo sněžit má v příštích 14 dnech, tedy do konce listopadu a na začátku prosince. Celkově budou teploty i srážky od 22. listopadu do 19. prosince odpovídat dlouhodobému průměru pro toto období. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí a aktuální měsíční prognózy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Dlouhodobý teplotní průměr v Česku je od 22. listopadu do 19. prosince 1,3 stupně Celsia. Nejteplejší byl v tomto období rok 2006, kdy průměr dosáhl 5,6 stupně Celsia. Naopak v roce 1998 meteorologové naměřili v průměru minus tři stupně, což bylo dosud nejméně. Dlouhodobý průměrný úhrn srážek je v tomto období 36 milimetrů.

Fotogalerie
36 fotografií