„Začal jsem s tím během pandemie, byl to podle mě hezký a bezpečný způsob, jak se venku potkávat a vzdělávat,“ uvedl dvaadvacetiletý Bergman, který kameny nejdřív sám čistil v nizozemském Maastrichtu, kde studoval, a v jeho okolí. Postupně se projekt rozšířil do dalších zemí včetně Česka.

Poučení z holocaustu

„Dělám to proto, že chci vytvořit spojitost mezi minulostí, poučením, které si máme vzít z holokaustu, a přítomností, připomenout, jaké jsou dopady nenávistných projevů,“ dodal Bergman a vyzval, aby se k projektu Make their memory shine kdokoliv sám připojil skrze jejich stránky na facebooku či instagramu.

Stolpersteiny vznikly podle projektu německého umělce Guntera Demniga. (23. listopadu 2021). Před radnici v Kolíně nad Rýnem umístil první kámen, o který je třeba „klopýtnout pohledem“. Od té doby se podobné kameny vsazují do dlažby po celé Evropě.

Chtějí vyčistit všechny

Podle Bergmana je kamenů zmizelých po celé Evropě „od Španělska po Finsko“ na 80 000 a účastníci jeho projektu se skrze přátelská setkání mladých lidí postupně snaží vyčistit všechny. Jen v Praze se jich nachází přes 300. Do iniciativy se mu podařilo dosud zapojit lidi různých národností i vyznání včetně například uprchlíků.

„Je to hnutí, se kterým začali židovští studenti, ale je pro všechny,“ dodal Bergman. Projekt zatím funguje na dobrovolnické bázi, Bergman se však snaží o získání financování od Evropské komise.

Česká aktivistka a studentka Yvonne Weisgrab, která se skrze své sociální sítě podílela na organizaci akce, čištění kamenů zmizelých vidí jako šanci zpopularizovat židovskou historii mezi mladými lidmi. Při čištění jednoho z kamenů v Široké ulici na pražském Josefově o jejich významu vyprávěla i skupince zahraničních turistů, které činnost studentů zaujala.

„Pocházím ze Spojených států z velké židovské a izraelské komunity a chtěla jsem se spojit s lidmi, kteří jsou mi podobní a se kterými sdílím stejnou historii,“ řekla další z účastnic dnešního setkání, Američanka Natalie, která v Praze studuje. S tím souhlasila i studentka z Izraele Liut, pro kterou byla dnešní akce zejména způsobem, jak se propojit s podobně smýšlejícími lidmi.

Video
Video se připravuje ...

Kameny zmizelých v Lazarské ulici připomínají rodinu Pragerovu, která zde žila a která, až na dceru, byla zavražděna v koncentračním táboře Osvětim Veronika Foltová

Fotogalerie
12 fotografií