Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vojtěch o covidových Vánocích v Česku. Delší nouzový stav možná, lockdown ne?

Autor: trm, ČTK - 
28. listopadu 2021
05:00

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nevylučuje další zpřísnění opatření v Česku. V rozhovoru pro Právo řekl, že ve hře je další omezení hromadných akcí, na které od pátku může maximálně 1000 lidí. Lockdown nepovažuje za řešení. S omezeními musí lidé počítat zřejmě i o Vánocích. V Česku za pátek laboratoře potvrdily 20 315 nově potvrzených, nákaz bylo o desetinu méně než před týdnem. Méně se ale i testovalo, ubylo zejména antigenních testů. Roste tlak na nemocnice, je v nich přes 6000 lidí, přes 900 na jednotkách intenzivní péče.

Šíření epidemie pořád sleduje nejrizikovější variantu scénáře Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), řekl pro dnešní Právo ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. „Při současných vysokých počtech to nemůže trvat dlouho, než viru, laicky řečeno, dojdou lidé k nakažení,“ uvedl. Epidemie bude podle Duška zcela jistě dalších sedm až deset dní v populaci oscilovat. „V prosinci zřejmě dosáhne vrcholu, ale i tak se potom její brzdná dráha ještě projeví v nemocnicích,“ dodal.

V Česku od pátku znovu platí nouzový stav, vláda omezila na maximálně 1000 lidí hromadné akce, zakázala vánoční trhy a nařídila restauracím zavírat ve 22:00. „Opatření vyhodnotíme zhruba za deset dní. Uvidíme, jestli povedou k omezení mobility, k omezení sociálních kontaktů. Epidemie má brzdnou dráhu, nezastavíte ji ze dne na den. Zatím nemáme signály, že by se mohla začít lámat,“ řekl Vojtěch Právu s tím, že epidemie by měla kulminovat zřejmě kolem Vánoc.

Na první vánoční svátek přitom skončí nouzový stav. Vojtěch jeho prodloužení nevyloučil. Už by o něm ale nemohla rozhodovat vláda, ale poslanci. „Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál, jestli Sněmovna nouzový stav prodlouží,“ doplnil pro Právo ministr.

Nevyloučil přitom, že dojde k dalšímu zpřísnění opatření, cílilo by hlavně na hromadné akce. „Plošný lockdown a zavření všech obchodů ale nepovažujeme za něco, co by situaci zázračně vyřešilo,“ dodal ministr.

Koronavirus se velmi často šíří v rodinách a tomu by podle Vojtěcha měly odpovídat Vánoce v Česku. „Nemůžeme zabránit tomu, že se budou lidé scházet. Vydáme ale důrazné doporučení, aby lidé tyto Vánoce, pokud je to trochu možné, nedělali velká rodinná setkání a snažili se je strávit v co nejužším kruhu,“ dodal pro Právo Vojtěch.

Video  Vojtěch o bavorském modelu po česku: Rekord byl poslední kapka. A hrozí vánoční lockdown?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

UFO1 ( 2. prosince 2021 00:17 )

Bedoslav ( 28. listopadu 2021 11:19 )

100% souhlas, jak se ti spí, Adame Vojtěchu ?

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 11:16 )

už aby byl jinak nás nepřispusobivý pražáci zničí kdo není očkován vše zaplatit už to udělal první stát!

Lomikel ( 28. listopadu 2021 11:01 )

Chudák Vojtěch maká, proti viru bojuje, lokdauny i nouzový stavy na tu potvoru nasazuje.
Ale ten mrcha Koronáč na Vojtěcha kašle a dělá si co se mu zlíbí...

xiioma ( 28. listopadu 2021 10:38 )

Vojtěch je klasický případ ňoumíka, který vůbec neví, proč dělá věci, které dělá, ale dělá to, co všichni ostatní, aby byl vždy z obliga a mohl říct "to já ne, to tak dělali přece i všichni ostatní".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa