Ojediněle se v Česku může také tvořit náledí. Silničáři varují před náledím rovněž ve vyšších polohách Jihomoravského kraje, hlavně v lesních úsecích a takzvaných mrazových kotlinách. Námraza ráno hrozila i ve vyšších polohách Jičínska, na Šumpersku, lokálně se mohlo náledí tvořit také na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a Krkonoších, problémy byly hlavně na Českolipsku. Právě v Libereckém kraji ležel ráno sníh i na hlavních tazích.

Sníh komplikuje dopravu v Česku. Sledujte radar Blesku!

Na řadě výše položených silnic je vrstva sněhu krytá posypem. Chemické ošetření ale chybí na 25 kilometrů dlouhém úseku silnice I/56 v Beskydech mezi Frýdlantem nad Ostravicí a částí Bílé Hlavatou. Vede v kopcích kolem přehrady Šance s pitnou vodou, takže se tam silnice nesmí solit a těžké vozy mají v kopcích i při slabé sněhové vrstvě problémy. Zákaz vjezdu tam pro ně platí v obou směrech. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Zbytky sněhu kryté posypem ráno způsobily problémy v dopravě ve Středočeském kraji. Na D11 nedaleko Mochova u Prahy se srazilo osobní auto s nákladním, dva lidé se zranili. Další člověk utrpěl zranění při nehodě dvou osobních aut na silnici I/12 u Břežan na Kolínsku.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se i dnes místy vyskytnou sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, na horách četnější. Podobné to má být i v úterý, kdy může napadnout na horách až 20 centimetrů sněhu. „Od vyšších poloh očekáváme místy tvorbu sněhových jazyků,“ uvedli meteorologové.

Sněhová kaše na Vsetínsku

Na silnicích ve vyšších polohách Vsetínska leží místy sněhová kaše. Při poklesu teplot je tam riziko, že se udělá náledí. Řidiči by proto měli při jízdě dbát opatrnosti. Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné také silnice v ostatních částech Zlínského kraje, které jsou většinou holé a mokré. Na Zlínsku a Uherskohradišťsku jsou místy mlhy. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes ráno Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD).

„První vydatnější sněžení letošní zimy je za námi. Dálnice a silnice první třídy ve Zlínském kraje jsou ošetřeny solí a aktuálně sjízdné bez komplikací,“ sdělila ČTK dnes dopoledne Lucie Trubelíková ze zlínského pracoviště ŘSD. Kvůli nebezpečí tvorby náledí apelují silničáři na řidiče, aby přizpůsobili jízdu aktuálním podmínkám.

V regionu je dnes většinou zataženo, na Vsetínsku se sněhovými přeháňkami. Teploty se ráno nejčastěji pohybovaly od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia.

Uzavřená silnice pro nákladní auta

Na Liberecku uzavřeli silničáři dnes v poledne kvůli sněžení Oldřichovské sedlo pro nákladní auta nad šest tun. Úsek silnice III. třídy mezi Mníškem a Raspenavou bude pro ně neprůjezdný minimálně do středy. ČTK to sdělil Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

„V tom kopci nemůžeme použít sůl, je to tam čistě na písku a ve chvíli, kdy se ten sníh zajede, tak tam kamiony mají velké problémy. Nemůžeme riskovat, že se tam nějaký zapříčí. Proto jsme to raději uzavřeli, abychom zachovali silnici průjezdnou,“ řekl Pospíšil. Kamiony se do Raspenavy, Hejnic či Lázní Libverda dostanou po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Chemicky ošetřované silnice jsou převážně mokré, na inertně udržovaných úsecích v Jizerských horách a Krkonoších je ujetá či zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Dopoledne při jedné sněhové přeháňce byla dočasně neprůjezdná silnice 13 u Nového Boru, provoz by tam ale měl být již plynulý. Problémy měly dopoledne kamiony také například v kopci Šébr na silnici 9 mezi Svorem na Českolipsku a Jiřetínem pod Jedlovou na Děčínsku.

20 nehod

Policisté za dopoledne řešili zhruba 20 nehod, nejvíce jich bylo na Českolipsku a Jablonecku. Hasiči v Albrechticích v Jizerských horách vyprošťovali tři lidi z vozidla, které sjelo asi 50 metrů mimo komunikaci ze svahu. U Nové Vsi nad Popelkou na Semilsku se v 8:45 střetl vlak s osobním vozem na nechráněném železničním přejezdu bez světelné signalizace, označeným pouze dopravním značením. „Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Vlak byl v tu dobu bez cestujících. Dechové zkoušky u strojvedoucího i řidiče osobního vozidla byly negativní,“ uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Video
Video se připravuje ...

Časosběr: Takhle sníh v minulosti zasypal hlavní nádraží v Praze. Mall TV

Fotogalerie
45 fotografií