Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Silná obleva hatí vlekařům plány: Areály v Česku omezují provoz. Kde je jaká situace?

  • Autor: ČTK - 
    Aktualizováno -
    2. 1. 2022
    20:09
    2. 1. 2022
    16:42

    Výrazné oteplení na přelomu roku má dopad i na skiareály v Česku. Řada z nich omezuje provoz, případně své vleky zcela zastavuje. Ruší se večerní lyžování, uzavírají sjezdovky, případně celá střediska. Jaká je kde situace?

  • 1.V Jizerkách omezují provoz

    Víkendovou návštěvnost lyžařských středisek v Libereckém kraji poznamenala obleva, některá sportoviště přerušují provoz. Provozovatelé věří, že se v příštím týdnu ochladí, aby mohli začít opět zasněžovat.

    Ski bižu, jež provozuje tři největší střediska Jizerských hor, přivítala o víkendu 2400 lidí. „Odpovídá to skutečnosti. Na Nový rok nám pršelo, dnes bylo sucho, ale je teplo a trochu nám to odtává,“ řekl dnes ČTK ředitel sportoviště Pavel Bažant. Na Tanvaldském Špičáku je podle něj však v provozu všech pět sjezdovek, projet se tak lyžaři o víkendu mohli téměř na osmi kilometrech. Ode dneška je mimo provoz Bedřichov, a to kvůli nedostatku sněhu. Severák nabízí 1,6 kilometru sjezdovek.

    Ještěd i Rokytnice zastavují provoz. A doufají v zasněžování

    Od pondělí ukončuje provoz areál v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, kde podle ředitele Víta Pražáka v uplynulých dnech fatálně ubylo sněhu. „Uteklo nám spoustu sněhu, takže jsme nuceni jít do odstávky. Vytrvale prší už skoro týden, takže to vidíme na takové dva až tři dny odstávky a ve středu se pokusíme něco přisněžit,“ uvedl ředitel. Dodal, že lyžování už se začalo stávat nebezpečným. „To si nikdo z nás na svou odpovědnost nevezme,“ doplnil.

    Úbytek sněhu se podle Pražáka podepsal i na návštěvnosti. Ještě na Silvestra si přijelo zalyžovat 3000 lidí, dnes už jich bylo na sjezdovkách jen 150. Zbytky sněhu se místy drží, ředitel uvedl, že ho není možné přehrnout tam, kde je potřeba. „Alespoň budeme mít na co navázat při zasněžování,“ dodal.

    Provoz v pondělí dočasně pozastavuje také liberecký Ještěd. „Z důvodu aktuálních teplot a sněhových podmínek není možné sjezdové tratě připravit v takové kvalitě, v jaké bychom si přáli a mohli nabídnout našim lyžařům,“ uvedli provozovatelé skiareálu na svém facebooku. Odstávku by chtěli ukončit 7. ledna, kdy by obnovili provoz večerním lyžováním.

    Místo běžkařů spíš pěší

    Obleva zasáhla i Jizerskou magistrálu v Bedřichově. Podle Martina Kunce, ředitele Jizerské o.p.s., která se stará o úpravu magistrály v Jizerských horách, přichází spíše nadšenci, kteří běžky sundávají a přenášejí v místech, kde je kvalita stop horší. „Spíš chodí pěší,“ doplnil Kunc. Podle předpovědi meteorologů se má ochladit koncem týdne. Ředitel doufá, že přijde ochlazení dřív, protože se má příští pátek a sobotu konat závod Night Light Marathon. „Tak uvidíme, jestli ho budeme muset zrušit,“ dodal.

    Video  Red Bull Homerun na Ještědu: adrenalin v mlze a překvapení na kolech  - Red Bull Homerun
    Video se připravuje ...

  • 2.Večerní lyžování na Černé Hoře mimo provoz

    Lyžařské areály v Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém kraji začaly kvůli oteplení a silné oblevě omezovat provoz. Řada středisek zrušila večerní lyžování a uzavřela některé sjezdovky. Lépe na tom jsou areály se sjezdovkami ve vyšších partiích hor, na kterých si v prosinci stihly vytvořit dostatečné zásoby umělého sněhu. Ochlazení se sněžením by do hor mělo přijít ve středu.

    Návštěvnost sjezdovek v uplynulém silvestrovském týdnu podle vlekařů ovlivnilo směrem dolů méně turistů ze zahraničí a také obleva. „Komplikovanější cesta do Čech řadu zahraničních návštěvníků odradila. Ve SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou jsme zaznamenali mírný pokles návštěvnosti v řádu asi deset procent. Zahraniční návštěvníky nahradili ti z Česka, kteří si mohli užít silvestrovský týden takřka bez front na lanovkách a vlecích,“ řekla ČTK mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

    Využívají zásoby pro teplejší dny

    Ve SkiResortu Černá hora – Pec se nyní lyžuje na 28 kilometrech sjezdovek v pěti areálech. Na páteřních sjezdovkách leží asi 50 centimetrů převážně technického sněhu. „Sníh i přes oteplení drží, a tak lze mluvit o dobrých lyžařských podmínkách. Díky tomu, že v prosinci mrzlo a sněžilo, podařilo se nám v areálech připravit dostatečné zásoby i pro teplejší dny. I proto u nás nedochází k žádnému zásadnímu omezování provozu,“ řekla Plchová.

    Na Černé hoře je mimo provoz jen večerní lyžování a uzavřen je lyžařský přejezd mezi Černou horou a Pecí pod Sněžkou, který je závislý na přírodním sněhu. Mimo provoz je menší areál ve Svobodě nad Úpou. Areál v Malé Úpě dnes přešel do omezeného provozu na třech sjezdovkách a lyžařům do odvolání nabízí skipasy za snížené ceny. Večerní lyžování kvůli oblevě zrušili i vlekaři ve Velké Úpě a ve středisku Herlíkovice u Vrchlabí.

  • 3.Oteplení dopadlo i na Špindl

    V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn zrušili kvůli oteplení večerní lyžování na sjezdovce Hromovka, a to do 6. ledna. Do 7. ledna budou ve středisku uzavřeny sjezdovky Hromovka I, Malý hank a Medvědín černá. Ve Špindlerově Mlýně za poslední tři dny napršelo přes 40 litrů vody na metr čtverečný. Na sjezdovkách zůstává pět až 45 centimetrů sněhu.

    V Říčkách v Orlických horách je na sjezdovkách od 30 do 70 centimetrů sněhu a nadále jsou v provozu šestisedačková lanovka a vlek. Na dnešek plánované závody O vycházející hvězdu Říček areál přesunul kvůli špatnému počasí na neděli 16. ledna. V Deštném v Orlických horách zrušili kvůli oblevě večerní lyžování, a to do 4. ledna.

    Sněhu výrazně ubylo i na hřebenech Krkonoš. Sněhová pokrývka se tam za poslední dny ztenčila o polovinu na deset až 30 centimetrů. Na návětrných svazích hor je již sněhová pokrývka nesouvislá. Na hřebeni Orlických hor leží asi 18 centimetrů sněhu.

    Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna | ČTK / Vostárek Josef

  • 4.Klíny ukončily provoz

    Lyžařská střediska Klíny na Mostecku a Telnice na Ústecku ukončila kvůli oblevě provoz. Teploty se na horách dostaly v uplynulých dnech k deseti stupňům. Provozovatelé čekají na ochlazení, aby mohli začít opět zasněžovat.

    „Všechno nám to uteklo, tak jsme to včera (v sobotu) večer ukončili. Bylo tady okolo deseti až 12 stupňů, takže jsme sem sice nějaký sníh navozili, ale u těch výstupů a nástupů nám nic nezbylo,“ řekl dnes ČTK zaměstnanec skiareálu Telnice Jindřich Holinger. Spolu se sjezdovkami Macháček-Nová, Meva a dětským areálem se uzavřela i lyžařská škola a půjčovna zimního vybavení.

    Návštěvnost byla podle Holingera i přes zhoršené lyžařské podmínky slušná jak 30. prosince, tak na Silvestra. Lidí přišlo míň až 1. ledna. „To je ale vždycky menší zájem,“ dodal zaměstnanec.

    Na Klínech nad Litvínovem jezdila do 1. ledna pouze poma. „Obleva je tu a podmínky pro lyžování se zhoršily,“ uvedli provozovatelé sportoviště na svém facebooku. Provoz dočasně ukončili k dnešku a teď čekají na návrat zimního počasí, aby mohli areál opět otevřít.

    Video  Zprávařka Petra Svoboda bude řádit na horách! Tohle jsou její tipy  - Redakce Blesk
    Video se připravuje ...

  • 5.Lipno úpěnlivě vyhlíží mrazy

    V lipenském skiareálu udrželi navzdory oblevě v provozu všechny sjezdovky, za víkend přilákaly asi 1500 lidí. Ode dneška zatím na Lipně zrušili večerní lyžování.

    „Je vidět, že neděle klesla, že byli všichni do Nového roku a v sobotu odjeli. Dnes byla návštěvnost určitě nižší než v sobotu. Od dnešního dne jsme zrušili i večerní lyžování, abychom sjezdovku zachovali na denní lyžování,“ řekla ČTK mluvčí lipenského skiareálu Olga Kneiflová. V provozu udrželi na Lipně všechny sjezdovky, ale jinde než na svahu už sníh není. „Vyhlížíme velmi úpěnlivě k minusovým teplotám, které budou koncem týdne, abychom hned nasněžili,“ dodala mluvčí.

  • 6.Odtátá místa na Zadově

    Asi 600 lyžařů denně měli o víkendu ve středisku na šumavském Zadově. Podmínky se ale pořád zhoršují, kvůli oblevě. „Bohužel jsme museli zavřít jednu sjezdovku, druhá je dobrá, ale i tam se začínají objevovat odtátá místa,“ řekl ČTK za areál Petr Vondraš. Největší návštěvnost zaznamenali na Zadově 28. a 29. prosince, kdy přijelo 1700 a 1600 lidí.

    Spokojeni s víkendem jsou ve skiareálu Kvilda, ačkoli účast už byla menší než mezi Štědrým dnem a silvestrem. V sobotu a neděli tam denně lyžovalo zhruba 100 a 150 lyžařů. „Bylo i docela příjemné počasí, jen až příliš teplo. Ale vzhledem k tomu, že jsme byli dobře připraveni, máme pořád sněhu dost, je to hezké lyžování,“ řekl ČTK za areál Richard Jirouš.

  • 7.Jeseníky: Zásah u zraněné turistky

    Poměrně vysokou návštěvnost zažily Jeseníky o prvním letošním víkendu. Zásadně ho však poznamenala obleva, což se projevilo především na běžeckých tratích, sníh mizí i ve vyšších partiích hor.

    V Jeseníkách nadále platí první lavinový stupeň, sněhová pokrývka je kvůli oblevě a dešti promáčená, a v lavinových katastrech se tak mohou po dodatečném zatížení na strmých svazích uvolnit menší laviny, uvedli dispečeři jesenické horské služby.

    „Návštěvnost byla o víkendu vyšší, podepsalo se to i na větším počtu úrazů. Kvůli počasí sníh na horách slezl hodně, budeme si muset nějakou dobu počkat, až budou moci do tratí opět vyrazit běžkaři. Měli jsme na horách v nejvyšších částech až 75 centimetrů, nyní je ho maximálně 45 centimetrů. Jen díky tomu, že nesvítí slunce a je zataženo, neroztálo toho více,“ řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

    Zásah u zraněné turistky

    Obleva postihla především běžkaře, a to nejen ve spodních partiích hor. Podepsala se na podobě běžeckých tratí i na vrcholcích hor. „Cesta z Ovčárny na Kurzovku už je vytátá, běžkaři už si musejí nasazovat běžky dál,“ doplnil dispečer. Podobně to vypadá i na jiných místech hor.

    Horští záchranáři zasahovali kromě událostí spojenými s bujarými oslavami Nového roku na horách v sobotu v údolí Bílé Opavy, kde se zranila turistka, kterou transportovali do sanitky. Zásah v těžko přístupných místech trval tři hodiny, dodal dispečer.

    Lyžování v ČR: Skiareál Karlov (prosinec 2021) Lyžování v ČR: Skiareál Karlov (prosinec 2021) | ČTK/Luděk Peřina

  • 8.Zrušený provoz na Červenohorském sedle

    Kvůli nepřízni počasí zrušili dnes provoz například na Červenohorském sedle. „Využijeme každou možnost k zasněžování a brzkému obnovení provozu,“ uvedli na svých stránkách zástupci areálu. Do středy 5. ledna zastavili provoz lanovek a vleků kvůli oblevě také ve Ski Centru Miroslav v Lipové-lázních, lanovky nejezdí ani na Ovčárně, zjistila ČTK.

    Omezit provoz musela kvůli oblevě například Ski Aréna Karlov. Denně v provozu včetně večerního lyžování zůstává čtyřsedačka Express, v provozu jsou i areály Myšák, Kazmarka a Čerťák, naopak areál Roháč má nyní přerušen provoz do odvolání a v areálu Klobouk to plánují od pondělka, uvedli zástupci Ski Arény Karlov na svých stránkách.

    Nedaleké středisko Kopřivná v Malé Morávce návštěvníkům vzkazuje, že v úterý kvůli očekávanému vydatnému dešti bude v provozu pouze kotva, svah nebude strojově upravován, aby se zachovala kvalita sjezdovky. Kromě lanovky nebude v provozu ani gastro zařízení, půjčovna a lyžařská škola. Ve středisku Přemyslov na Šumpersku kvůli předpovědi počasí v pátek i v sobotu zrušili večerní lyžování. Obleva se podepsala i na zásobách sněhu v Hlubočkách u Olomouce. Zatímco podle webových kamer jsou okolní louky již holé, na sjezdovkách je stále bílo a areál je v provozu.

    Lyžování v ČR: Skiareál Karlov (prosinec 2021) Lyžování v ČR: Skiareál Karlov (prosinec 2021) | ČTK/Luděk Peřina

  • 9.Vypadá to jako na podzim, zní ze Zlínska

    Obleva těchto dní se podepsala i na kvalitě sjezdovek lyžařských areálů ve Zlínském kraji. Většina z nich je stále v provozu, jejich provozovatelé čekají na ochlazení, které by mělo nastoupit v druhé polovině příštího týdne. Nepřízeň počasí se podle nich podepsala i na návštěvnosti, přesto řada lidí využila první víkend letošního roku k zimním sportům.

    „Vypadá to u nás stejně jako v celé republice, čelíme masivní oblevě. Už to tady nevypadá jako v zimě, ale ve škaredém podzimu. Držíme dvě hlavní sjezdovky, lanová dráha je v provozu. Očekáváme změnu počasí, která by měla přijít ve středu,“ řekl dnes ČTK Miroslav Maczko ze Ski centra Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku. „Lidé přijeli i přes špatné počasí, lyžovali a nakonec byli spokojeni. Jsme rádi, že se hýbou i nějaké kurzy, dnes přijelo sto dětí, v pondělí najedou další. Pro lyžování podmínky jsou, ale není to ideální, stejně jako jinde,“ doplnil zástupce střediska.

    Lyžuje se i na Trojáku v Hostýnských vrších. „Kleslo nám to, ale sněhovou vrstvu máme zatím vysokou. Na to, že podmínky nebyly ideální, stále jedeme, byť to není top. Zájem se ale samozřejmě zmenšil. Na to, že byl víkend a prázdniny, návštěvnost byla slabší. Je to i tím, že dole je teplo a není sníh. Snad ta předpověď vyjde a zlepší se to,“ řekl dnes ČTK vedoucí areálu Jakub Juračka.

    Vleky jezdí i ve Velkých Karlovicích. „Je zde také obleva jako všude po Česku, mimo sjezdovky máme už zelenou trávu, ale tím, že jsme svahy měli dobře zasněžené, tak sníh se drží a lyžuje se, podmínky jsou stále dobré. Dnes byl zájem nižší, lidé také odjíždějí ze silvestrovských pobytů,“ řekla dnes ČTK Martina Žáčková za středisko Razula. „Zatím s omezováním nepočítáme, od středy by mělo podle předpovědi opět mrznout, tak zase budeme dosněžovat. Díky večernímu rolbování máme zatím sníh z čeho brát a nahrnovat, takže pokračujeme stále dál,“ doplnila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi