Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Odklízení sněhu bude hračka! Víme, jak vybrat ideálního pomocníka – frézu

/
  • (iStock.cz)
    6. ledna 2022 ● 06:00

    Sněhu je v posledních letech během zimy spíše málo než hodně. I tak ale občas přijde několik dnů intenzivního sněžení, kdy odhazování sněhu dokáže pořádně znepříjemnit život. 

    Zejména když potřebujete odjet do práce a před autem leží metrová peřina. Způsob, jak si tuhle práci výrazně usnadnit, je sněhová fréza. „Večer to odhážu, namažu záda, ráno se vzbudím a zas kurva padá,“ zpívá Jaromír Nohavica ve své satirické písni Ladovská zima. Pravdou je, že v posledních letech bývá zima na sníh spíše skoupá. Přesto ale každý rok přijde pár týdnů, kdy se odhazování sněhu z chodníčků domu, místa pro parkování auta nebo příjezdové cesty stane naším denním chlebem. A když v hustém sněžení napadne kolem půl metru, odházet jen přístupovou cestu k domu a garáži může být poměrně velká námaha. Proto i lidé žijící v níže položených oblastech uvažují o nákupu sněhové frézy, o těch z hor ani nemluvě.

  • 1.

    Nevyplatí se šetřit

    Autor: iStock.cz

    Nabídka sněhových fréz na našem trhu je skutečně velmi široká, vybrat si může opravdu každý. Ceny mohou začínat klidně i pod hranicí 5 tisíc korun, ovšem za opravdu výkonné stroje zaplatíte pár desítek tisíc.

  • 2.

    Benzin, nebo aku?

    Autor: iStock.cz

    Vlastně platí podobná pravidla jako při výběru sekačky. Samozřejmě že i s méně výkonnou sekačkou zvládnete posekat relativně velký pozemek, jen vám to bude trvat mnohem déle a bude to mnohem namáhavější. Tím prvním rozhodnutím, které vás bude čekat, je pohon. Na výběr máte elektrické, akumulátorové a benzinové frézy. Ty první jmenované jsou obvykle méně výkonné, vhodné jen pro menší plochy. I proto, že při práci s nimi budete muset neustále tahat elektrický kabel. Počítejte s tím, že ten bude ležet ve sněhu či sněhové břečce, takže to chce dobré jištění. Benzinová fréza má obvykle vyšší výkon, bývá ale těžší a musíte se o ni pravidelně starat jako o všechny benzinové motory. Jistým kompromisem jsou akumulátorové frézy, které jsou na trhu relativní novinkou. Nepotřebují téměř žádnou údržbu a bývají lehčí. Počítejte ale s tím, že jsou vhodné spíše pro menší až střední plochy. U rodinného domu, který neleží na horách, ale práci zastanou rozhodně bez velkých problémů.

  • 3.

    Jeden pohon

    Autor: iStock.cz

    Vedle typu pohonu se sněhové frézy dělí na jedno-, dvou- a třístupňové. Zjednodušeně řečeno jde o to, kolika drtiči prochází odhazovaný sníh. Základem jsou jednostupňové frézy, jsou nejjednodušší a obvykle také nejmenší. Jejich princip je jednoduchý: kovový šnek (často pogumovaný) umístěný na vstupu frézy (této části frézy se říká bunkr) se roztočí, nabírá sníh a vyhazuje ho do komínku nad sebou, odkud je odfukován pryč. Jednostupňová fréza je dobrým řešením v případě, že máte spíše menší, zpevněné plochy a především že u vás nesněží moc často. Berte ji spíše jako takovou zálohu. Dobře si totiž poradí především s čerstvě napadaným sněhem. Jakmile trochu přimrzne, nebo naopak zvlhne a začnou se tvořit těžké, velké kusy, jednostupňová fréza se začne ucpávat a vyhazovací komín musíte často čistit.

  • 4.

    Dva pohony

    Autor: iStock.cz

    To dvoustupňové frézy jsou kousek dál, vedle nabíracího šneku často doplněného i ozubenými lištami pro rozbití ledových ploch disponují také výkonným ventilátorem. Kusy sněhu nabrané šnekem jsou pak ve ventilátoru rozdrceny na malé kousky a vháněny do výhozového komínku. Fréza si tak hravě poradí i s velmi těžkým, zmrzlým či mokrým sněhem. Bez problémů navíc může fungovat i na nezpevněných plochách, takže si můžete uklidit třeba příjezdovou cestu. Dvoustupňové frézy bývají v naprosté většině benzinové, takže se můžete pustit i dál od domu. Počítejte ale s většími rozměry i vahou, a samozřejmě také s vyšší cenou. Pohybuje se mezi 10 a 20 tisíci korunami, případně mohou být ještě dražší.

  • 5.

    Tři pohony

    Autor: www.hecht.cz

    Na úplném vrcholu pak stojí třístupňové frézy. Tady se přidává další segment zajišťující drcení a rychlé odhazování sněhu. Tyto frézy se hodí pro opravdu náročné podmínky a hned tak něco je nepřekvapí. Často i bývají místo kol vybaveny pásy (i když ty najdete i u některých dvoustupňových). Cena se pak ale šplhá obvykle nad 50 tisíc korun, takže se uplatní spíše v profesionálním segmentu.

  • 6.

    Rada odborníka

    Autor: iStock.cz

    JAN VÁVRA, Stiga

    Při nákupu sněhové frézy se zajímejte i o nabídku volitelného příslušenství. Hodně starostí u benzinových strojů může ušetřit elektrický startér. Při vysokých mrazech oceníte vyhřívané rukojeti.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. 
    V lednovém čísle na vás čekají další zajímavé články. Například o tom, jak bydlí herec Zdeněk Podhůrský, jak kompostovat v zimě či jak se starat správně o orchideje. Časopis zakoupíte na novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v našem iKiosku ZDE

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy