Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tma, zima a krvácení: Záchranář popsal boj o život řidiče na Kolínsku

Autor: pma - 
13. ledna 2022
12:57

Pondělní večerní nehoda nedaleko kolínské části Šťáralka prověřila připravenost záchranářů. Po střetu osobního auta s nákladním bylo potřeba kriticky zraněného řidiče osobního vozu vyprostit, záchranná služba ho pak transportovala do nemocnice v hlavním městě. Dramatický boj o život popsal jeden ze záchranářů.

Začátek týdne byl pro řidiče na Kolínsku zrádný. Počasí kolem nuly bylo ideální ke vzniku ledovky, která pokryla v některých úsecích silnice. I to mohlo mít podíl na vzniku vážné dopravní nehody, jež se stala v pondělí večer na silnici I/38 nedaleko kolínské části Šťáralka. „Volající uvedl, že došlo ke střetu nákladního a osobního automobilu, uvnitř kterého zůstal zaklíněný řidič. Operační důstojník proto na místo ihned vyslal profesionální hasiče z Kolína i Kutné Hory,“ popsala ve zprávě tisková mluvčí hasičů Středočeského kraje Tereza Fliegerová.

Tma, zima a krvácení

Na místo se ihned vydaly jednotky integrovaného záchranného systému. „Dojíždíme před zdemolované auto, které se snaží hasiči rozstříhat. Pacient zaklíněn v autě, v bezvědomí. Hasič za ním fixuje hlavu a udržuje otevřené dýchací cesty,“ popsal průběh zásahu záchranář Robert na facebooku. Stav pacienta byl kritický a muselo se jednat velmi rychle, ale přesto maximálně šetrně, aby nebyl zhoršen stav zraněného.

„Tma, zima, krvácení, poranění i čas byly proti nám,“ doplnil záchranář. Jak napsal, bylo zapotřebí zajistit dýchací cesty skrze hrudní drén, urychleně napojit řidiče na ventilátor a podat mu léky. Záchranáři chtěli pacienta letecky dopravit do nemocnice v hlavním městě, ale letecká služba nebyla schopna letu. Transfer tak musel proběhnout klasickou cestou, tedy vozidlem záchranné služby. Dle slov záchranářů se zraněného po cestě podařilo stabilizovat. „Byla to perfektní práce hasičů a všech posádek,“ dodal.

Provoz byl obnoven až před půlnocí

Silnice I/38 byla po celou dobu zásahu obousměrně uzavřena. Provoz se dle tiskové mluvčí Fliegerové podařilo částečně obnovit až hodinu před půlnocí. Místo události bylo následně předáno pracovníkům správy a údržby silnic, kteří komunikaci zcela dočistili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání