Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Karel Janeček: Miliardář a matematik chtěl bojovat o Hrad, ale neuspěl! Nasbíral 73 tisíc podpisů

Prezidentský kandidát Karel Janeček
Prezidentský kandidát Karel Janeček  (Autor: Blesk: David Kundrát)
Autor: mah, Petr Šipula, ČTK, swp, urw - 
25. listopadu 2022
15:36

Karel Janeček se prezidentské volby v roce 2023 nezúčastní. Ačkoli avizoval dostatečný počet posbíraných hlasů, Ministerstvo vnitra v kontrolních vzorcích našlo přibližně jednu třetinu vadných hlasů a miliardáře tak k volbám nepustilo.

Karel Janeček

Narozen 26. července 1973, Plzeň
Manželka Lilia Khousnoutdinova
Povolání matematik, investor
Studium Bradley University, Matematicko-fyzikální fakulta UK, Univerzita Carnagieho-Mellonových
Projekty Nadační fond proti korupci, Volební metoda D21

O možné kandidatuře na prezidenta Karla Janečka se spekulovalo už během roku 2021. Asi nejvíce spekulace rozbouřil sám miliardář svým projevem na předávání cen ankety Český slavík.

To, že se nakonec rozhodl zkusit zabojovat v prezidentské volbě 2023, potvrdil na tiskové konferenci v pátek 21. ledna. Kandidovat se pokoušel jako takzvaný občanský kandidát a svou kandidaturu chtěl opřít o podpisy občanů. Těch na ministerstvu sice podle svých slov odevzdal přes 70 tisíc.

Úředníci ovšem v kontrolních vzorcích objevily řadu chybných podpisů a jako platné mu následně započítali jen 48 tisíc, což pro uznání přihlášky ke kandidatuře na prezidenta nestačí.

 

Životopis Karla Janečka

Karel Janeček se narodil 26. července 1973 v Plzni. Proslavil se především svou volební metodou D21, která voličům dává dva pozitivní a jeden negativní hlas, nebo založením Nadačního fondu proti korupci. 

Studium na zahraničních školách

Karel Janeček je absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, kde vystudoval obor teorie pravděpodobnosti a matematickou statistiku. Kromě toho se ovšem může pyšnit i titulem MBA z americké Bradley University. Doktorát pak získal na Carnegie-Mellonově univerzitě v Pittsburghu v oboru finanční matematiky.

Podnikání a majetek

Karel Janeček zbohatl poprvé už jako student, kdy využil svých znalostí matematiky v amerických kasinech, kde vyhrál svůj první milion dolarů ve hře black jack. Následně začal s vyhranými penězi obchodovat na finančních trzích. V současnosti má svůj majetek uložený především ve svěřenském fondu TRUST 21, pod které spadají jeho další společnosti. Kromě toho mu patří i podíl ve firmě RSJ, kterou zakládal. 

Boj proti korupci

V roce 2011 založil Karel Janeček společně s podnikatelem Stanislavem Bernardem a hercem Janem Krausem Nadační fond proti korupci. S jeho pomocí se snaží podporovat rozvoj etických hodnot ve společnosti a podpora odhalování korupce ve veřejné správě. 

Janečkova volební metoda

V roce 2012 Karel Janeček představil vlastní volební a hlasovací metodu, kterou pojmenoval D21. Její podstatou je, že každý volič má k dispozici více hlasů a v některých případech i hlas záporný. Díky tomu tak mohou voliči přesněji vyjádřit svůj názor. Metodu dnes využívá řada měst především pro tvorbu participativních rozpočtů. 

Kontroverze na slavících

V nedávné době vyvolal zájem o svou osobu především svým projevem na Českém slavíkovi. V tom se vymezil proti opatřením proti pandemii koronaviru a očkování dětí. Od jeho vyjádření se následně distancovala televize Nova i řada celebrit, které se předávání účastnili

Karel Janeček je potřetí ženatý. S první manželkou má dvě děti. Po konci jejich vztahu se po jeho boku objevovala například Miss České republiky 2004 Jana Doleželová, vztah ovšem ztroskotal, když se Janeček veřejně přiznal k polygamii. Jeho druhou manželkou se stala tuniská matematička Mariem Mhadhbi, se kterou má syna.

Už v průběhu jejich manželství se ovšem začal vídat s Lilií Khousnoutdinovou. Tu si vzal nejdříve neformálně při buddhistickém rituálu v Bhútánu. Páru se narodily dvě děti. Oficiálně se staly manželským párem v roce 2021.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

jajas ( 21. ledna 2022 12:48 )

Třeba bude dávat svůj plat na dobročinnost!

jajas ( 21. ledna 2022 12:47 )

Tak to by byla prča! ta jeho kněžka=první dáma by mohla zahraničním návštěvám dávat lekce meditace....

bullshit ( 21. ledna 2022 12:34 )

Pokud by platil poplatky burze jako ostatní trumpety asi by toho moc nevymyslel. Cena CP se odvíjí od mnoha faktorů, mnohdy nepředvídatelných. Dle mého narušil běžný chod obchodů s CP protože asi získal nějakou úlevu od platby obchodníkovi. Hraní si s haléři většinou nejde, zisk pohltí poplatky. Nevím kdo mu to může hodit ...tady ale může dělat prezidenta asi každý.

ingmarie ( 21. ledna 2022 11:27 )

Tak proto ta svatba , promiskuitní matematik si spočítal, že je potřeba ,aspoň formálně ,první dáma. Koblihy a rusofily by mohla ruská Tatarka příznivě naladit

Jirik-ta ( 21. ledna 2022 11:23 )

souhlas. Babiš tam nepatří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa