Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hluché kotě jako odhozený vánoční dárek: Malá Bílá skončila v křoví, vyhlíží domov s parťákem

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
26. ledna 2022
05:00

Mělo zřejmě udělat radost pod stromečkem. Když ale obdarovaní zjistili, že je hluché, vyhodili ho. Malé kotě (8 týdnů) skončilo v křoví, kde ho naštěstí objevili kolemjdoucí. Teď je v péči spolku Dočasky De De, který mu hledá nový domov.

Kotěte se ujala zkušená dočaskářka Alžběta Poláková Šmídová. „Dostala se ke mně 27. prosince poté, co byla odevzdána na jedné veterinární klinice na Chodově. Nálezce, který ji tam přinesl, ji našel špinavou, vystrašenou a ukřičenou uprostřed křoví,“ popsala.

Kotě, které zatím nemá jméno, je velmi roztomilé, svůj handicap nevnímá Kotě, které zatím nemá jméno, je velmi roztomilé, svůj handicap nevnímá | Jana Ulrichová

Smutná tradice

To, že domácí mazlíček skončil na ulici, není podle ní nic neobvyklého. „Byl to stoprocentně nevhodný vánoční dárek. Je to taková každoroční klasika,“ posteskla si s tím, že toto kotě bylo zřejmě vyhozeno právě kvůli své hluchotě, která vyšla najevo až v novém prostředí.

Kočičku, která byla zřejmě nechtěným vánočním dárkem, má v dočasné péči Alžběta Poláková Šmídová Kočičku, která byla zřejmě nechtěným vánočním dárkem, má v dočasné péči Alžběta Poláková Šmídová | Jana Ulrichová

Hluchotu zvládá

Hluchota je podle paní Alžběty u kočky velký handicap, protože výborný sluch patří mezi její základní smysly. Štěstím v neštěstí u tohoto kotěte, kterému říkají Bílá Hluchá Malá je, že se bez sluchu už narodila. „S handicapem se tak mnohem lépe vyrovnává,“ řekla. Dodala, že člověk, který by si chtěl hluché kotě adoptovat, musí počítat s komplikacemi. Bílá Hluchá Malá si žije tak trochu ve vlastním světě. Nejde na ni zavolat, komunikovat s ní je možné jen dotykem.

Potřebuje parťáka

Kotě, které bylo ze začátku velmi vystrašené, zmatené a umňoukané, se u paní Alžběty rychle adaptovalo. Ostatní kočky, které má v dočasné péči, se o ni starají. „Kocouři ji milují, pečují o ni a doprovází ji,“ řekla s tím, že to je velmi důležité i pro její budoucí život. Kočičího parťáka k sobě bude potřebovat i v novém domově, aby ji provázel životem a ona mohla kopírovat model jeho chování.

Bílá Hluchá Malá je jako každé jiné kotě velmi zvídavá Bílá Hluchá Malá je jako každé jiné kotě velmi zvídavá | Jana Ulrichová

Jen do bytu

Bílá Hluchá Malá je jinak naprosto zdravá. Hodí se pouze do bytu, ven s ohledem na svůj handicap chodit nebude moct. „Nedokázala by se v prostoru orientovat, navíc by se stala snadnou kořistí, takže je určená jen do domácího prostředí,“ řekla paní Alžběta. Zájemci, kteří by se chtěli kotěte ujmout, jí mohou volat na číslo 602 323 143.

zelvik22 ( 26. ledna 2022 09:44 )

To je nádherná kočička! Moc moc jí přeji hodné páníčky. Sama mám tři psy (feny) a vidím jak se jedna od druhé učí a vždycky se mi ty starší o to štěně jako "hlídací tety" postaraly. Tak určitě někdo kdo má už jednu kočičku, mu tuhle všemu naučí všemu potřebnému i s tím handicapem. Kočky jsou stejně svéhlavé a na volání moc neragují, tak si myslím, že to není takový problém jako u psa, kde je ta hlasová komunikace s pánem důležitější.

Zobrazit celou diskusi