Špatně vybrané místo

Nedávejte krmítko nízko nad zem nebo do blízkosti skleněných ploch (ptákům hrozí zranění).  Krmítko umístěte aspoň 1,5 m nad zemí a 2 metry od stromů či keřů (kvůli kočkám a kunám).

Chybějící stříška

Potrava v krmítku by měla být chráněná před vlhkostí a deštěm. Nejlepší je, když střecha přesahuje dno krmítka, které zakončené ohrádkou, aby potrava zbytečně nevypadávala ven.

Příliš malý »domeček«

Krmítko by mělo být dostatečně prostorné, tak aby ho mohly využít i větší ptačí druhy. Minimální rozměr by měl být 20 x 20 cm.

Nevyčištěné krmítko

Krmítko je nutné pravidelně čistit a odstraňovat z něj trus a zbytky potravy. Nejlépe je ho jednou týdně vydrhnout kartáčkem a nechat důkladně vyschnout. Důvodem je snadný přenos nakažlivých ptačích nemocí.

Pečlivě uklizená zahrada

Za trochu »nepořádku« na zahradě vám ptáci poděkuji. Zkuste nechat na stromě pár nesklizených jablek, kupičku listí nebo hromadu větví. Společně tak ptákům poslouží jako úkryt i spižírna.

Lojová koule v síťce

Věšíte na větve lojové koule? Kromě toho, že by měly viset ve stínu (na slunci se mohou roztavit či žluknout, je rozhodně vybalte ze sítěk! Ptáci v nich můžou uvíznout drápkem.

Žádné pítko

I v zimě ptáci potřebují vodu. Je proto dobré dát na zahradu pítko a vodu v něm denně měnit.  

Nepravidelné doplňování

Umístěním krmítka na sebe berete zodpovědnost. Ptáci si tvoří tukové zásoby především v druhé části dne. Při rozhodování, kde se před nocí nakrmit, počítají s vaším krmítkem a pokud v něm bude potrava chybět, může být pozdě shánět ji jinde.

Tip: Problémy s doplňováním vyřeší  samonásypné krmítko.

Stále stejné dávky

Množství potravy byste měli přizpůsobit aktuálnímu počasí. Více krmiva se má podávat za mrazů a vyšší vrstvy sněhu.

Zkažené zbytky

Ptáčci nejsou popelnice. Do krmítka rozhodně nepatří zkažené, plesnivé či nahnilé zbytky z kuchyně, stejně tak jako sušenky, uzeniny a slaná či kořeněná jídla. Můžete ale použít neslanou vařenou rýži, brambory, strouhanou mrkev, vločky, syrové maso nebo lůj.

Veverka mlsá dobroty z krmítka pro ptáčky.

Video
Video se připravuje ...

Veverka mlsá dobroty z krmítka pro ptáčky v třinecké části Lištná. fb

Fotogalerie
15 fotografií