Zrádné sněhové jazyky zhoršují sjízdnost silnic, některé komunikace mohou být nesjízdné, upozornili meteorologové. Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost, motoristé by měli sledovat aktuální dopravní zpravodajství. Návštěvníci hor mají dodržovat pokyny Horské služby.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V noci v horách na severu Čech připadlo až deset centimetrů sněhu. Na silnicích leží sníh zejména v Libereckém kraji, v Ústeckém jsou vozovky převážně mokré. V obou krajích jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrnost.

I v Moravskoslezském kraji jsou dnes sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Zvláště ve vyšších polohách, kde je ujetá vrstva sněhu, by měli být řidiči opatrní. 

Husté sněžení v noci zasáhlo většinu území Olomouckého kraje. Intenzivní bylo hlavně v horských okresech Jeseník a Šumperk, kde hlavní silniční tahy ráno pokrývá vrstva rozbředlého sněhu. Na méně důležitých cestách je ujetý sníh s posypem.

Silnice na Vysočině jsou s opatrností sjízdné, leží na nich čerstvý sníh. Silničáři v noci opakovaně vyjížděli se sypači a radlicemi. Podle informací na webu Policie ČR se ráno na Vysočině stalo několik dopravních nehod.

Českem ve čtvrtek prošla studená fronta, kterou provázelo místy intenzivní sněžení a prudký vítr. Ojediněle se objevily i zimní bouřky. Během sněhové vánice se na dálnici D5 na Berounsku srazilo 36 osobních a nákladních aut, šest lidí se při hromadné nehodě zranilo, škoda dosáhla podle odhadů 11 milionů korun. Řidiči podle policie nepřizpůsobili rychlost stavu vozovky a povětrnostním podmínkám nebo nedodržovali bezpečnou vzdálenost.

V sobotu bude podle ČHMÚ zataženo až oblačno. Na většině území bude déšť nebo sníh s deštěm. Během dne na východě území srážky budou ustávat.Nejvyšší teploty 0 až 4 stupně, na severovýchodě a východě území kolem -1 stupně, v 1000 metrech na horách kolem -2 stupňů, na severovýchodě kolem -6 stupňů,“ uvádí ústav.

Situace na horách

Horská služba Krkonoše vydala varování před sněhovými jazyky a silným větrem o rychlosti nad 100 kilometrů v hodině. Nevylučuje zvýšení lavinového nebezpečí z nejnižšího prvního stupně na druhý stupeň z pětibodové škály. „Za posledních 24 hodin v Krkonoších napadlo 15 centimetrů sněhu v kombinaci se silným nárazovým větrem. Celkem je na hřebenech 40 až 70 centimetrů sněhu,“ uvedla v pátek horská služba na webu.

Lavinové nebezpečí má podle horské služby stoupající tendenci. „V navátém sněhu vznikají po zatížení trhliny. Zde se mohou vyskytnout malé deskové laviny, které se zastaví ještě na svahu. V pásmu lesa se mohou vyskytnout laviny z nového sněhu,“ uvedl lavinový specialista Robert Dlouhý.

Také v Jeseníkách dnes vyhlásili horští záchranáři druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Důvodem je to, že v závěru pracovního týdne napadl další sníh a na některých svazích hrozí uvolnění deskových lavin. Na webu Horské služby Jeseníky to oznámil její dispečer Jiří Hejtmánek.

„Během posledního sněžení připadlo v Jeseníkách zhruba 15 centimetrů sněhu. V závětrných lavinových svazích je uloženo přibližně 40 centimetrů nového a větrem přefoukaného sněhu, který je uložen na tvrdou firnovou vrstvu. Je velká pravděpodobnost uvolnění deskových lavin už při malém dodatečném zatížení lyžaře,“ uvedl Hejtmánek.

Video
Video se připravuje ...

Zimní bouře v Nové Vsi pod Pleší (20. ledna 2022) čtenář Blesku

Fotogalerie
43 fotografií