Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čína chce před olympiádou „vymýtit covid“: Vrátila anální PCR testy, mají být přesnější

Autor: Darina Jíchová - 
23. ledna 2022
05:00

Do zahájení Zimních olympijských her v čínském Pekingu zbývají již jen dva týdny a čínské úřady dělají všechno proto, aby „vymýtily“ covid-19, zvláště pak variantu omikron. Číňané masivně testují, kromě nepříjemných a hlubokých stěrů z nosohltanu tamní zdravotníci přistoupili také k análnímu výtěru, podle expertů může totiž být mnohem přesnější než stěry z nosu nebo hrdla, informoval web Insider.

Toto nepříjemné testování by se zatím mělo týkat jen malé části populace, tento týden byl podle dostupných informací deníku The Beijing Times anální výtěr proveden u 27 osob. Vědci popsali, že odběrový tampon je nutné zavést zhruba 3 až 5 centimetrů do rekta a několikrát s ním zatočit, celá procedura zabere zhruba 10 vteřin. Podle expertů je tato metoda mnohem přesnější, vzorek v laboratoři prochází stejnou analýzou jako testy PCR.

Anální testy kvůli omikronu

Peking od minulého týdne zpřísňuje opatření, v lockdownu jsou některé části, nebo dokonce jen některé budovy. Nové restrikce vyvolal jeden případ omikronu. 27 testovaných osob představují rezidenti bytového komplexu ve čtvrti Chaj-tien, kde se u jedné ženy potvrdil omikron. Podle tisku masové testování stále probíhá výtěrem z nosu nebo hrdla, nicméně „klíčové skupiny“ lidí, kteří byli odesláni do karanténních center, musí na anální test. Anální výtěry mají zvýšit přesnost testů.

Mikrobioložka Joanne Santiniová pro Insider potvrdila, že přestože anální výtěry rozhodně nejsou nic příjemného, mohou detekovat viry přítomné v těle a virovou zátěž, které by mohly při testech z nosu či krku uniknout. Anální testy v Číně jsou spojeny s dost velkou kontroverzí, loni v únoru Američané obvinili Čínu, že nutí jejich diplomaty, aby absolvovali anální výtěry. Čína to popřela.

Spojené státy ve stížnosti nebyly jedinou zemí, stejný problém mělo i Japonsko. Japonci vyzvali Čínu, ať přestane nutit jejich občany, aby podstoupili anální výtěr, podle nich to u lidí způsobuje „psychologickou bolest a utrpení“. Kromě jednoho případu omikronu v Pekingu Číňané tuto variantu covidu-19 zaznamenali například ve městě Tchien-ťin. Klastry mutace vedly k lockdownům, v uzávěře jsou například města An-jang, Jü-čou a Si-an.

S blížící se olympiádou se v Pekingu zpřísňuje

Peking zatím není v celoplošné uzávěře, od cestujících se ale nově očekává, že do 72 hodin od příjezdu půjdou na test na covid. Po celé zemi se masově testuje. Přísná pravidla platí rovněž pro sportovce a jejich realizační týmy a trenéry přijíždějící do Pekingu na ZOH, restrikce musí dodržovat i novinářské týmy, mnohdy se mohou po městě pohybovat jen v doprovodu předem vybraného místního obyvatele.

I přes občasné klastry se Číně, odkud se v roce 2020 covid-19 rozšířil do celého světa, daří zvládat situaci a denní přírůstky nakažených jsou v porovnání například s Evropou malé.

Video  Jděte na booster, apeluje Válek. Vakcinolog zmínil výhled pro 4.dávky a sezóny covidu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sasa vs.cenzor ( 23. ledna 2022 16:39 )

HNUS co se děje v Komunistické Číně !

jediné rozumné východisko ? Naprostý BOJKOT tamních OH, a Gratuluji Evě Samkové, že nejede. Ovšem ne za cenu úrazu obou nohou...

jajas ( 23. ledna 2022 11:57 )

Doufám, že z tohoto "výtěru" nebudou publikovány žádné fotky, jak je to u stávajících....

sasapropIeskal_cvoka ( 23. ledna 2022 11:03 )

Anální TESTY by se mi moc LÍBILY!

TomasLB ( 23. ledna 2022 10:07 )

Tento test u nás těžko projde....slavná vláda by se totiž dozvěděla, že v rektu čechů je nejvíce zastoupena právě ona....

Bleskoska ( 23. ledna 2022 10:06 )

Vzpomínáte si ještě na ten obrázek s tyčinkou u zadku a se soustředěným pohledem toho, kdo tyčinku u zadku drží? To jsme si z toho ještě dělali legrácky. A ono to bylo sci-fi, ke kterému se časem dobereme. Neuvěřitelné, jaké pokroky svět dělá díky virózám v posledních letech, ačkoliv viry a virózy provázejí lidstvo po celou dobu jeho existence.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa