Můžeme i v zimě zpracovávat nějaké plody ze zahrádky?

Zimní jídelníček je z celého roku nejvýživnější a obsahuje nejvíc kalorií, bílkovin a tuků. Dnešní doba je až příliš posedlá detoxem a mnoho lidí se chce stále všemi možnými způsoby čistit. V zimě se to ale vůbec nehodí. Jde to proti přirozenému zimnímu naprogramování těla i celé přírody. Je to, jako bychom nutili stromy, aby v prosinci či lednu nasazovaly květy. Příroda má vše skvěle vymyšleno a v každé době nabízí to, co právě potřebujeme.

Co tedy připravovat k jídlu v zimě?

Teď v zimě se potřebujeme prohřívat a minerálově vyživit. Proto do zdravého zimního jídelníčku patří kvalitní vývary i maso z domácích nebo ekologických chovů, více tuků, semínek a ořechů, luštěniny, obiloviny, koření, které je zahřívající a zároveň působí i antibioticky. Ze zeleniny jsou ideální uskladněná kořenová zelenina, dýně a kysaná zelenina. Významným zdrojem minerálních látek je i tmavě zelená zelenina, která vydrží i v zimě na zahrádce, a to jsou kadeřávek, kapusta a růžičková kapusta, my máme v zimě na zahrádce i pórek. Naopak okurkové saláty nikdo z nás v zimě jíst nepotřebuje. Příroda nám je dává v létě, protože okurky jsou velmi chladivé.

Jaký je váš oblíbený lék z přírody?

To záleží na tom, jaké je právě roční období. Během podzimu je to díky jednoduchosti a velikým léčivým účinkům šípkový nápoj z čerstvých šípků. Je výjimečný tím, že šípky zpracovávám za syrova, a tím z nich získám velké množství vitaminů a cenných látek. Šípek obsahuje nejvíce vitaminu C ze všech plodů v naší přírodě. Jenže v čerstvé podobě se většinou nepoužívá. Moc ráda mám i trnkový sirup, který chystám vždy v listopadu. Rozdávám ho jako vánoční dárek na posilu imunity.

Co funguje v zimě?

Přirozený lék zimy je vedle zahřívajícího výživného jídelníčku také dostatek spánku, zejména v zimě je léčivé a posilující chodit brzy spát, večer vypínat silná světla, televizi, mobily i elektroniku. Cenné a výživné jsou vedle vývarů i vlašské ořechy a mák, sezamová a dýňová semínka, vejce a dobrý lék pro ledviny je i Jančův ledvinový čaj.

A co si dát na jaře a v létě?

Každý duben pravidelně jíme stvoly z nerozkvetlých pampelišek nebo saláty z jejích křehkých mladých lístků, což působí jako balzám pro játra, žlučník a krev. A v létě jsou lékem všechny možné ovocné bobule, za nedoceněnou superpotravinu s velkým S považuji lesní borůvky. A léčivé jsou v létě krása květin, spousta barev a vůní, teplo a světlo.

Je možné po celý rok žít soběstačně z toho, co nám dá zahrádka?

Možné to samozřejmě je, žily tak v minulosti celé generace lidí, ale není to snadné v dnešním životním stylu. Nemusíme mít vlastní zahrádku, ale můžeme na trzích kupovat jen sezonní zeleninu. Je to vždy zdravější a ekologičtější. Nebo můžeme celý rok dávat do nápojů vlastnoručně nasušené bylinné či ovocné čaje z lesů a divoké přírody. Na jaře můžeme natrhat v lese listí ostružiníků, maliníků, jahodníků a smrkové výhonky, nasušit si je a používat jako základní lesní čaj. Nápoje, které si sami nasbíráme a nasušíme, jsou nejléčivější, a navíc zdarma.

Jak naplánovat zahradu a záhonky?

Když jsme plánovali zahradu, chtěli jsme, abychom od jara do podzimu mohli sklízet nějaké plody. Okrasných stromů a keřů jsme proto vysadili minimum. Soběstační určitě nejsme, ale máme záhony se zeleninou, ovocné stromy, spoustu čerstvých kuchyňských bylinek, léčivých bylin a živé ploty i ostrůvky plné jedlých bobulí. Kamčatská borůvka (zimolez kamčatský) je první ovocná bobulka, která dozrává koncem května. Pak máme několik keřů muchovníků, černé i červené maliny, rybízy, angrešty, moruše a na podzimní zobání i na jiné využití v kuchyni pak několik ostružiníků, aronií, jeřabin, rakytníků i lísek.

Celý rozhovor s Hankou Zemanovou najdete v lednovém čísle časopisu Blek Hobby, v němž na vás čeká mnoho dalších zajímavých článků. Podíváte se na návštěvu do domu, ve kterém bydlí herec Zdeněk Podhůrský, poradíme vám, jak máte kompostovat v zimě nebo správně pečovat o orchideje. Časopis zakoupíte na novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v našem iKiosku ZDE