Předpověď slibuje na dnešek a zítřek sněžení, v nižších polohách bude přecházet ve smíšené srážky nebo déšť. K tomu bude vát čerstvý vítr s nárazy až 70 km/h, na horách 90 km/h. „Od vyšších poloh, zejména v Čechách, očekáváme místy tvorbu sněhových jazyků, na horách i závějí,“ varuje Český hydrometeorologický ústav.

Sledujte radar Blesku ZDE

Stejný ráz počasí má vydržet i ve středu, vítr se utiší až ve čtvrtek. Teploty budou v noci kolísat okolo nuly, přes den mohou vyšplhat až k šesti stupňům.

Pozor na silnicích

Silnice v řadě krajů jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na jihu Čech kvůli sněžení od ranních hodin udržuje vozovky na 130 sypačů. „Žádné dopravní komplikace zatím nenastaly. Ale řidiči musí počítat s tím, že někde mohou být silnice namrzlé a někde může ležet sníh,“ uvedl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný.

Teploty v regionu se po ránu pohybovaly pod bodem mrazu, na Šumavě klesly na minus pět stupňů. Podle předpovědi meteorologů budou přes den sněhové přeháňky. Ve vyšších polohách se pak mohou tvořit sněhové jazyky nebo závěje.

Hlavní tahy na Vysočině jsou po solení mokré, na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Podle dispečera krajské správy a údržby silnic Aleše Hubeného sněžilo s různou intenzitou po celém kraji, silničáři vyjeli se 171 vozy, pomáhalo i osm traktorů. Teploty se dnes po ránu pohybují od minus čtyř stupňů Celsia po nulu. Policie má nahlášeno několik dopravních nehod.

V Pardubickém kraji leží na mnoha silnicích nový sníh. Většinou je po solení rozbředlý, někde tvoří i uježděnou vrstvu. Opatrní by měli být řidiči zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Poličky nebo Žamberka, V Železných horách jsou menší silnice místy zledovatělé, vznikají i sněhové jazyky. Státní silnice I/11 mezi Jablonným nad Orlicí a Červenou Vodou přes Suchý Vrch je sjízdná pouze se sněhovými řetězy.

Jak bude?

  • Dnes: občasné sněžení, pod 300 m srážky smíšené nebo dešťové. Den 0 až 4 °C.
  • Zítra: občasné sněžení, pod 500 m déšť nebo déšť se sněhem. Noc -1 až +3 °C, den 2 až 6 °C.
  • Čtvrtek: občasné sněžení, pod 500 m srážky smíšené nebo dešťové, na horách i srážky mrznoucí. Noc -2 až +2 °C, den 2 až 6 °C.