Zpočátku pátečního dne bude proměnlivá - převážně velká oblačnost, na většině území déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh sněžení. Na horách napadne kolem 5 cm sněhu. Během odpoledne se bude hranice sněžení nebo deště se sněhem snižovat do cca 300 m nad mořem. Večer bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Teploměr ukáže nejčastěji 2 až 6 °C. Během dne bude opět zesilovat vítr na čerstvý západní až severozápadní s nárazy o rychlosti až 55 km/h.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Přesně před 93 lety byla na našem území naměřena vůbec nejnižší teplota vzduchu na -42,2 °C v Litvínovicích u Českých Budějovic. Extrémně silné mrazy byly způsobeny oblastí vysokého tlaku, která měla svůj střed nad Finskem a kolem které do střední Evropy proudil velmi studený vzduch od východu až severovýchodu. 

O víkendu denně až 9 hodin délky slunečního svitu

Konečně máme před sebou klidný a převážně slunečný víkend. Na horách budou panovat ideální podmínky pro lyžování. V sobotu bude jasno až polojasno, na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na -1 až -5 °C. Denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C. Vát bude slabý, během dne mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude jasno až polojasno, na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na -1 až -5 °C. Denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C. Foukat bude mírný, postupně až čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti s nárazy kolem 55 km/h.

Sníh a celodenní mráz se do nížin nechystají

Po slunečném víkendu bude hned v pondělí oblačnosti i srážek přibývat, ale ani valentýnský týden nepřinese do nížin sníh a mráz – nejvyšší odpolední teploty se budou i nadále zastavovat až na 8 °C, opět se ale rozfouká. V pondělí bude jasno až polojasno, odpoledne od západu oblačno až zataženo, místy déšť na vrcholcích hor déšť se sněhem nebo sněžení. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. 

V úterý bude oblačno až zataženo, místy déšť, od vyšších poloh déšť se sněhem nebo sněžení. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť, od vyšších poloh déšť se sněhem nebo sněžení. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Ve druhé polovině týdne zřejmě teploty ještě mírně porostou.

Na horách leží až 178 cm sněhu

Sněhu je v horských oblastech hodně – nejvyšší výšku sněhové pokrývky i nadále hlásí okolí Blatného vrchu na Šumavě -178 cm. Na vrcholcích Krkonoš leží až 150 cm sněhu, Beskyd až 125 cm, Jeseníků 95 cm, v Orlických horách 85 cm. Podmínky pro lyžování budou skvělé. Vůbec nejvyšší únorová sněhová pokrývka byla naměřena 29. února 1952 na Lysé hoře 293 cm. Naopak na konci února 2014 tam leželo pouhých 11 cm sněhu.

Video
Video se připravuje ...

Zimní bouře nad Prahou! O víkendu v Česku sníh i mráz až -10 °C Blesk - Jaroslav Šimáček

Fotogalerie
38 fotografií