Stromy hasiči odstraňovali například v Krouně a Vrbatově Kostelci na Chrudimsku, Velké Skrovnici na Orlickoústecku nebo v Borušově na Svitavsku. „V Pardubicích v ulici Do Nového vítr poničil střechu, museli jsme plechovou krytinu upevnit. Proti pátku je ale výjezdů méně,“ řekl ČTK operační důstojník krajských hasičů. Od pátečních 22:00 do sobotních 11:00 evidují v Pardubickém kraji 86 událostí v souvislosti se silným větrem, nejhorší situace je na Pardubicku. V Hradeckém kraji bylo dnes kolem pět desítek zásahů.

Z distribučních firem měl ČEZ nejvíce odběratelů bez elektřiny hodinu po půlnoci, kdy evidoval 50.000 domácností bez proudu a 90 poruch na vysokém napětí. Společnost EG.D ze skupiny E.ON evidovala kolem poledne v jižních Čechách a na Vysočině bez elektřiny až víc než 3500 odběratelů. Kolem 14:00 obě firmy dohromady hlásily posledních 12.000 odběratelů bez proudu. Distributoři museli začít s novými opravami krátce poté, co během pátku připojili k síti poslední místa, která byla bez elektřiny po čtvrtečním silném větru. Předpokládají, že zbylé výpadky odstraní do dnešního večera.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Kvůli spadlým stromům jsou neprůjezdné některé úseky silnic. Hasiči odklízejí kmeny na komunikaci 31228 u obce Červená Voda na Orlickoústecku nebo 3651 v obcích Svojanov a Trpín na Svitavsku. Polomy také zastavily provoz na trati 026 v úseku Teplice nad Metují - Police nad Metují na Náchodsku.

Video
Video se připravuje ...

Pražští hasiči odstraňují následky silného větru, který se prohnal republikou. (17. únor 2022) HZS Praha

Energetikům se v pátek podařilo opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí, v noci ale přibyly nové. „K 12:00 evidujeme v Pardubickém kraji, hlavně na Svitavsku a v okolí Ústí nad Orlicí tři poruchy na vedení vysokého napětí, bez energie je asi 400 domácností,“ uvedla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková. V Královéhradeckém kraji jsou rovněž tři poruchy, proud nejde na Náchodsku a Rychnovsku asi 1200 odběratelům.

V Pardubicích hasiči kvůli silnému větru ve čtvrtek zasahovali u více než tří stovek zásahů. V pátek dokonce zachraňovali malého pejska, který uvízl v jímce zapadané větvemi. „Pejsek byl promoklý a zmrzlý v jímce, která byla plná bahna. Jímka byla asi 3 x 3 metry velká,“ upřesnil informace přímo z místa zasahující hasič Radek Kutil. 

Hasičský záchranný sbor ČR v sobotu na twitteru informoval, že „v souvislosti s meteosituací jsme zasahovali od půlnoci do 10:00 u celkem 636 událostí po celé ČR, nejvíce v krajích Plzeňském a Středočeském. Aktuálně řešíme společně s dobrovolnými hasiči 209 událostí, především v krajích Karlovarském, Středočeském a Moravskoslezském“.

Skiareály mimo provoz

Kvůli silnému větru dnes stejně jako ve čtvrtek nejezdí jedna z lanovek v krkonošském skiareálu v Harrachově na Jablonecku. Mimo provoz je kvůli větru lanová dráha Delta na Čertovu horu, lyžaři ale mohou využít lanovku na Rýžovišti, uvedli na webu provozovatelé areálu. Všechna střediska v Libereckém kraji jsou dnes ale navzdory větru v provozu, jezdí i lanovka na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou, zjistila ČTK.

Ve čtvrtek byly kvůli větru zcela mimo provoz lyžařské areály na libereckém Ještědu a nedalekém Javorníku, nejezdily lanovky v Harrachově a v Rokytnici. Nelyžovalo se ve čtvrtek ani v Bedřichově a na Severáku v Jizerských horách, tam bylo ale důvodem přerušení dodávek elektřiny. Na rozdíl od čtvrtka je dnes podle informací na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ale vítr přeci jen o něco mírnější, většinou v nárazech dosahuje maximálně 70 kilometrů v hodině. 

Silná bouře v Česku: Hasiči v Pardubicích řešili popadané stromy i zablokované silnice (19.2.2022)
Autor: Twitter/HZS

Výpadky proudu kvůli větru a následnému pádu stromů a větví evidují energetici i v Karlovarském kraji zhruba od pátečních 21:00. Podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové jde o nové případy, následky čtvrteční bouře odstranili energetici v pátek večer. Aktuálně mají energetici hlášeno 24 poruch na vedení vysokého napětí. Postižené jsou všechny tři okresy, výpadky proudu jsou konkrétně v okolí Karlových Varů, Nejdku, Lázní Kynžvart nebo Odravy.

Karlovarští hasiči měli kvůli větru od půlnoci přes tři desítky výjezdů. Zásahy byly podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala napříč celým krajem. Vítr odnesl například velkou část střechy na bývalé školní budově v Královském Poříčí, kde hasiči ještě v noci zajistili provizorní zakrytí střechy. U Chlumu Svaté Maří zasahovali u dopravní nehody jednoho osobního auta, které najelo na spadlý strom přes vozovku. Nehoda byla bez zranění.

Největší vlna silného větru zasáhla Karlovarský kraj v noci čtvrtek, kdy bylo bez elektřiny přes 40.000 domácností. Hasiči zasahovali v průběhu čtvrtka v souvislosti se silným větrem celkem u 250 výjezdů. Energetici odstraňovali následky bouře do pátečního večera.

Kvůli silnému větru je v jižních Čechách 500 domácností bez proudu. Jde o lidi, jimž dodává elektřinu firma EG.D. Jihočeští hasiči měli kvůli silnému větru od páteční noci do dnešního odpoledne přes 100 zásahů. Odklízeli hlavně popadané stromy, zajišťovali uvolněné části střech, v kempu na Orlíku pomohli upevnit hausbót. Vyplývá to z informací distributora EG.D ze skupiny E.ON a jihočeských hasičů.

V kraji bylo kolem 14:30 bez elektřiny zhruba 500 domácností. „Naši montéři a technici jsou od rána v terénu, na opravách budou pokračovat až do večerních hodin,“ uvedla mluvčí E.ON Martina Slavíková. Největší problémy byly v jižních Čechách na Písecku a Českokrumlovsku. Na některých místech, kde energetici následky větru odklízejí, jim situaci ztěžuje stále silný vítr.

„Kraj Vysočina nemá žádnou poruchu, tam jsme to již opravili,“ informovala mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková. Firma EG.D eviduje na svém distribučním území 3560 domácností bez elektřiny, nejvíc na Vysočině. „Konkrétně v obci Bystřice nad Pernštejnem, kde se omezení dodávek elektřiny týká asi 2200 domácností,“ uvedla mluvčí E.ON Martina Slavíková. Další domácnosti neměly proud kolem Pacova na Pelhřimovsku

Fotogalerie
43 fotografií