Česko se v pondělí probouzí do větrného rána – nejsilnější poryvy větru panují na studené frontě, která přes naše území přechází od severozápadu – do 7 hod ranní např. v Kocelovicích nárazy větru dosáhly rychlosti 93 km/h, v Praze-Ruzyni 82 km/h, v Tušimicích 79 km/h, na Milešovce 118 km/h a na Sněžce během noci 168 km/h.

Řeky v Královéhradeckém kraji po nočním dešti dnes ráno na sedmi místech vystoupaly na první povodňový stupeň. Ráno platil na Metují v profilech Maršov nad Metují, Hronov a Krčnín na Náchodsku. Bdělost byla dále na Úpě ve Zlíči na Náchodsku, na Labi ve Vestřevi a na přehradě Les Království na Trutnovsku a na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří na Rychnovsku. Hladina Labe ve Stanovicích dopoledne vystoupala na 2. stupeň povodňové aktivity.

Sledujte příchod sněhových přeháněk na radaru Blesku 

První povodňový stupeň je také u třech řek v Libereckém kraji. Ddělost platí na Lužické Nise v Liberci a na Jizeře v Železném Brodě na Jablonecku.

Větrné počasí s proměnlivou oblačností a dostatkem srážek očekáváme v Česku do středy – přes Česko budou přecházet jednotlivé fronty, ve čtvrtek se můžeme těšit na slunečné počasí, kdy nás ovlivní tlaková výše. Ale kvůli zmenšené oblačnosti a utišení větru budou ranní teploty klesat pod bod mrazu. Slunečné počasí přeruší páteční přechod studené fronty, ale o víkendu bude opět oblačnosti a srážek ubývat.

V pondělí bouřky, na horách vydatné sněžení

Pondělní počasí bude hodně divoké a větrné - zpočátku dne bude počasí u nás pod vlivem studené fronty, večer sem ještě postoupí okluzní fronta. Nejsilnější nárazy větru naměříme na přechodu studené fronty – v ranních a dopoledních hodinách - foukat bude silný vítr a v nárazech to bude v nižších polohách 90 km/h, na horách 110 km/h. Jinak bude foukat čerstvý západní až jihozápadní vítr o rychlosti v nárazech kolem 70 km/h, na horách až kolem 90 km/h.

Oblačnost bude hodně proměnlivá - převážně velká - oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno, občas déšť nebo přeháňky. Postupně bude od západu sněžit od středních poloh nebo bude padat déšť se sněhem. Po ránu se mohou ojediněle vyskytnout bouřky. Na horách očekáváme srážky vydatné - napadne kolem 20 cm sněhu, na vrcholcích Krkonoš kolem 30 cm. Pozor na tvorbu sněhových jazyků a závějí. Teploměr ukáže 6 až 10 °C, během dne se bude ochlazovat, ale pocitová teplota bude výrazně snižována.

V Rudníku na Trutnovsku zaznamenali třetí povodňový stupeň.
Autor: HZS HK

Středočeští hasiči mají v důsledku větru stále nadprůměrný počet výjezdů, dnes už zhruba 40. Nikdo se nezranil, pomáhají i dobrovolní hasiči. Situace je klidnější než v předchozích dnech, řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

I v Pardubickém kraji se stále objevují následky silného větru. Energetici odstraňují poruchu na vedení vysokého napětí, na Orlickoústecku je přerušena železniční doprava na regionální trati. Hasiči také musí odklízet spadlé stromy a větve.

Větrno bude do středy

A větrné počasí přinesou i úterý a středa. V úterý bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, zpočátku dne od středních poloh sněhové, postupně sněžení jen na horách. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Čerstvý severozápadní vítr s nárazy o rychlosti 60 až 70 km/h. Ve středu bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, postupně od středních poloh sněhové. Večer až polojasno a srážky pouze ojediněle. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Čerstvý severozápadní vítr s nárazy o rychlosti 50 až 70 km/h, na horách kolem 90 km/h.

Ve čtvrtek konečně slunečno

Ve čtvrtek bude nejpříjemnější počasí z celého pracovního týdne - bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou kvůli malé oblačnosti a slabému větru klesat pod bod mrazu – na 0 až -4 °C, a tvořit se tak může ojediněle náledí. Denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Slabý až mírný jižní vítr o rychlosti do 20 km/h. V pátek bude oblačno, místy přeháňky, na horách srážky sněhové. Ranní teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Mírný severozápadní vítr do 20 km/h.

Od neděle bude ve vzduchu jara dech

V sobotu bude oblačno až polojasno, na horách ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Mírný až čerstvý severozápadní vítr s nárazy o rychlosti kolem 55 km/h. V neděli bude jasno až polojasno. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Slabý až mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Fotogalerie
47 fotografií