Pondělní ráno je nejchladnější z celého týdne – na většině území teplota klesla pod bod mrazu -  nejnižší teploty hlásil jihozápad a západ území – např. Karlovy Vary -5,8 °C, Temelín -5,1 °C, Cheb -4,2 °C, České Budějovice -4,6 °C. O poznání chladněji bylo v horských oblastech – na Šumavě teplota klesala i pod -15 °C. 

Přes Česko budou přecházet jednotlivé frontální systémy. Pláštěnky během týdne nesundáme. V pondělí bude zpočátku dne jasno až polojasno. Během odpoledne začne od severozápadu docházet k přibývání oblačnosti až na zataženo a večer se k velké oblačnosti na severozápadě území místy přidá déšť, od středních poloh sněžení. Denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C.

V pondělí uděří silý vítr

Mírný jihozápadní vítr začne zesilovat v Čechách během pondělního odpoledne – na čerstvý s nárazy v nížinách na většině území o rychlosti až 70 km/h, na severu území na horách 90 km/h.

Už dřív meteorologové avizovali, že hodně foukat bude od dnešního odpoledne do úterního odpoledne v Karlovarském a Plzeňském kraji, ve většině Středočeského a Ústeckého kraje, v Praze a v západní části jižních Čech.

Vítr může poškodit stromy a lesy, možné jsou menší škody na budovách. Lidé by podle meteorologů měli zajistit okna a dveře a zabezpečit volně uložené předměty a skleníky, mají být opatrní při pohybu venku a řízení aut. Na horách by měli omezit túry a nechodit na hřebeny. „Další silnější vítr předpokládáme ve čtvrtek,“ doplnili meteorologové s tím, předpověď upřesní v dalších dnech.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V úterý bude zataženo až oblačno, během dne na většině území déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh, postupně pouze na hřebenech hor sněžení. Ranní teploty budou klesat na 5 až 1 °C. Denní teploty vystoupí na 7 až 11 °C. Během noci na úterý a v úterý bude foukat v Čechách čerstvý západní až jihozápadní vítr o rychlosti s nárazy až 70 km/h, na Šumavě 90 km/h. V úterý odpoledne bude vítr slábnout.

Ve středu bude zataženo až oblačno, zpočátku dne místy dešťové přeháňky. Během dne ubývání oblačnosti přechodně na polojasno. Ranní teploty budou klesat na 5 až 1 °C. Denní teploty vystoupí na 10 až 15 °C. Už ve středu bude vítr během dne opět nabírat na síle – odpoledne bude foukat čerstvý jihozápadní vítr s nárazy o rychlosti kolem 55 km/h.

Změnu nepřinese ani druhá polovina týdne

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, na většině území dešťové přeháňky, na horách postupně sněhové. Ranní teploty budou klesat na 7 až 3 °C. Denní teploty vystoupí na 12 až 16 °C, od západu ochlazování. Také ve čtvrtek bude foukat převážně čerstvý vítr o rychlosti s nárazy kolem 70 km/h, na horách až 90 km/h.

V pátek bude zataženo až oblačno, na většině území dešťové přeháňky, na severu území od vyšších poloh srážky sněhové. Jinak sněžení pouze na horách. Ranní teploty budou klesat na 7 až 3 °C. Denní teploty vystoupí na 8 až 13 °C. Foukat bude převážně čerstvý vítr o rychlosti s nárazy kolem 70 km/h.

Také víkendové počasí bude větrné, ve znamení velké oblačnosti, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, které budou od vyšších poloh většinou sněhové nebo smíšené. V pátek bude zataženo až oblačno, na většině území dešťové přeháňky, na severu území od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty budou klesat na 6 až 1 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 8 až 13 °C.

Ve znamení přeháněk nebo občasného deště budou i Velikonoce

Numerické modely také dávají první nástřely počasí na Velikonoční svátky – počítat musíme místy s občasným deštěm nebo přeháňkami a odpoledními teplotami jen lehce přes 10 °C.

Fotogalerie
22 fotografií