Jak je složité zařizovat si bydlení v historickém objektu, který má své limity, ale který chcete přetvořit blíže k tomu, co je dnes funkční?

Je to složité v tom, že tu například nikde není pravý úhel, všechno je takové živé, spoustu věcí musíme nechat vyrábět na míru, protože do rohů nepasují standardní prvky, nicméně myslím, že ten duch místa díky historii a příběhům, které se tu odehrály, za to stojí. Takže já jsem nadšená, mám ráda historii, původním vzděláním jsem historik, takže pro mě je to takový splněný sen. Já jsem tady naproti na hudební škole absolvovala maturitní zkoušku z klavíru, chodila jsem kolem a říkala si, že to je opravdu kouzelné místo – kdybych měla zůstat bydlet v Praze, tak tady. A stalo se.

Fotogalerie
44 fotografií

Formulace "kdybych měla žít v Praze" má u vás svůj význam – studovala jste v Anglii, žila jste také ve Francii, Americe, Indii, v Tunisu… Když se smíchá vše, čím jste byla ovlivněna, v jaké podobě se to pak odrazí ve vašem bydlení?

Máme tu spoustu artefaktů z celého světa, nicméně moje láska je Bhútánské království v Himálaji, a to pro jejich kombinaci péče o životní prostředí, architektury, velmi aktivního náboženského života, řemesel – zvláště tkaného řemesla, látek. Jsou tu hudební nástroje, tradiční boty, mně to dělá dobře, že si kousek té země přivezu s sebou.

Tady, v podkrovním prostoru, navrhujete oblečení? Předpokládám, že jeho výtěžek pak putuje zpátky do Bhútánu.

Ano, i tam. Navrhuji oblečení pod firmou Ecstatic primárně z bhútánských látek, ale i z jiných kvalitních přírodních látek, aby to oblečení něco vydrželo a nebylo na jednu sezonu. Aby bylo pokud možno na několik generací tak, jak to dělají v Bhútánu, udržitelnost je podle mě jediná cesta dopředu. A co se týká výtěžku, tak velkou část věnujeme do Nadačního fondu Propolis, který se stará primárně o projekty v Česku. Ale ano, máme i projekty v Bhútánu, zejména rekonstrukci nejstaršího ženského kláštera Kila Gompa, tam jsme přispěli výrazně, díky čemuž jsou dnes jejich tisíce let staré svatyně zrekonstruovány. Já z toho mám velikou radost.

Když z vašeho tvůrčího prostoru sejdeme po schodech o patro níž, ocitneme se v obývacím pokoji, který vypadá úplně odlišně. Také jste ho navrhla sama?

Tam jsem vycházela z toho, že výmalba je původní, to jsem ctila. Co je tam velmi specifické, jsou zrcadla kolem oken. To původně vymyslel Karel pro podkroví, protože ta okna jsou malá. A když se vnitřní vikýř kolem nich zarámuje zrcadlovým plechem, tak to násobí světlo, které jde dovnitř. To samé jsme udělali v obývacím pokoji, vznikl vlastně velký zrcadlový rám kolem oken, což vytvořilo až benátský efekt. Jinak jsem se snažila přizpůsobit se tomu, co tam bylo, ctít ten prostor. Nesnažila jsem se ho nijak předělat, spíš vzít to, co je, a doladit to.

Zaujalo mě řešení pro květiny – vy jim speciálně svítíte.

Ono když je méně světla, jako je to u nás v podkroví, je to s nimi složitější. Takže jsme jim vytvořili osvětlené skleníky, aby tu mohly být. Je tu sušší vzduch a ty květiny pomáhají udržovat vlhkost, což je samozřejmě důležité, zdravé, hlavně pro děti.

Dětský pokoj – vešlo se tam vše, co jste si představovala?

U dětí je složité hlavně to, že jejich potřeby se neustále mění. Člověk pro ně udělá něco, pro dítě je to akorát, a za dva měsíce to dítě už potřebuje něco jiného, u malých dětí je ten růst rychlý a neustále se něco mění. Dáváme pak věci pryč. Teď pomáhám Olze Lounové vybavovat byty, kam ona ubytovává rodiny z Ukrajiny, takže mám velkou radost, že všechny věci jdou někam, kde jsou potřeba. Ale normálně to posíláme do azylového domu v Jiřetíně, takže je to podobný systém: co nepotřebujeme, putuje dál.

Co tu máte úplně nejradši?

Hudbu. Tady když se v pracovní den otevřou okna, naproti je hudební škola, tak jsou slyšet všechny možné nástroje a je to nádherné. V obývacím pokoji máme klavír, můj brácha hodně hraje, takže buď zní hudba od nás, nebo odnaproti. A to je za mě to nejvíc, co si člověk může přát. 

Zajímává vás, jak bydlí celebrity a jaké jsou trendy? Rádi zvelebujete svůj dům či byt? Pak si nenechte ujít aktuální vydání Blesku Bydlení, kde najdete mnoho inspirace:

Video
Video se připravuje ...

BLESK Bydlení