Sezonní předpovědní modely se zatím přiklání k tomu, že letošní meteorologické léto (od června do srpna) bude teplotně nadnormální v porovnání s dlouhodobým normálem a srážkově normální. Průměrná teplota se v ČR od června do srpna pohybuje na 16,9 °C.

K létu v Česku tropické teploty patří, úplně bez tropické teploty se naposledy obešel rok 1940, chladné léto bylo také v roce 1913. Proměnlivost letního počasí záleží hlavně na konkrétním uspořádání tlakových útvarů nad Evropou a Atlantickým oceánem. To může dát vzniknout tzv. zonálnímu proudění, tedy střídání teplejších slunečných a chladnějších deštivých období nebo naopak bude převládat tzv. anticykonální situace, kdy se nad východní Evropou ustálí na delší období tlaková výše, která přinese malou oblačnost a vysoké teploty.

Kdy si vzít v létě dovolenou podle statistik?

Z predikcí sezónních modelů nelze předpovědět, který týden přinese tropické teploty na koupání, který proprší a kdy bude počasí ideální na výlety. Tady nám může pomoci statistika posledních 30 let. Podle statistik bývá nejstabilnější počasí na přelomu července a srpna a také na konci léta.

Letní počasí v Česku (červen 2021)
Autor: Blesk:Tonda Tran

Poslední srpnová dekáda ale už často přináší studená rána kvůli prodlužujícím se nocím. Naopak nejvíce proměnlivé a na srážky bohaté počasí přináší Medard (8.6.) a první červencová dekáda.

  • vodáci vyražte na vodu hned v červnu
  • na horské túry ve druhém červencovém týdnu
  • nejteplejší dny na koupání na začátku srpna
  • dovolená na výlety ve druhé polovině srpna  

Letní extrémy v počasí posledních let

Vůbec nejvyšší teplota vzduchu v ČR byla naměřena na 40,4 °C a to 20. srpna 2012 v Dobřichovicích. Vloni bylo na jižní Moravě 24. června zaznamenáno ničivé tornádo,

v létě 2019 nás zastihly vlny tropů, v roce 2018 jsme skloňovali extrémní sucho, v roce 2017 to byla větrná bouře derecho, která se na našem území vyskytla 11. srpna a způsobila značné škody.  

Fotogalerie
60 fotografií