Také v pátek bude počasí u nás pod vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu a přinese nejvyšší teploty z celého pracovního týdne. Bude skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Po ránu naměříme 5 až 1 °C, místy se budou opět tvořit přízemní mrazíky. Nejvyšší odpolední pocitové teploty se budou pohybovat mezi 15 až 19 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Filipojakubská noc bude přát letu čarodějnic

Na čarodějnice - v sobotu bude polojasno až oblačno, na západě během odpoledne očekáváme přibývání oblačnosti a na Plzeňsku a Karlovarsku je později večer možnost ojediněle přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C, ojediněle se budou tvořit přízemní mrazíky. Denní teploty vystoupí na 15 až 19 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Během filipojakubské noci bude i nadále docházet k přibývání oblačnosti, ale srážky se vyskytnou až ve druhé polovině noci v pohraničních oblastech na jihozápadě a západě území. Na zbytku území bude beze srážek.

Na 1. května - v neděli bude oblačno, místy přeháňky nebo déšť. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty budou klesat na 7 až 3 °C. Denní teploty vystoupí na 15 až 19 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Aprílové počasí bude pokračovat i v květnu

Letošní nástup letních teplot si dává na čas. A první výhledy počasí na květen se shodují na tom, že se k 25 °C teploty nedostanou ani v první květnové dekádě. Počasí bude i nadále zůstávat dost aprílové – počítat musíme s občasným deštěm nebo přeháňkami, oblačnost bude proměnlivá.

Od pondělí do poloviny prvního květnového týdne bude oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo občasný déšť. Ranní teploty budou klesat na 8 až 3 °C. Denní teploty vystoupí na 12 až 17 °C, na jihovýchodě se budou pohybovat zpočátku týdne kolem 19 °C.

Aktivita klíšťat je vysoká

Pokud využijete příjemné počasí k procházkám do přírody - rozhodně repelent proti klíšťatům s sebou. Aktivita klíšťat je vysoká. Rozhodně nesedejte a nelehejte do travního porostu a po příchodu domů se prohlédněte. Jejich nejvyšší aktivita je za teplého a vlhkého počasí, nejhůře snáší sucho nebo velké lijáky.

Se suchým počasím a nárůstem teplot vzduchu porostou také koncentrace pylových zrn v ovzduší - i nadále je aktuální pyl břízy, jasanu, habru, javoru, buku a začíná dub.

Video
Video se připravuje ...

Jídlo, které dodá energii - jak zatočit s jarní únavou Videohub

Fotogalerie
44 fotografií