Už pondělí odstartuje optimisticky -  bude polojasno, v jižní polovině území až oblačno a ojediněle déšť, přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty budou klesat na 9 až 5 °C. Denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C. V úterý bude jasno až polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 5 °C. Denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C, a těšit se tak můžeme na letní den. Další výrazný nárůst teplot přinese středa – to bude jasno až polojasno. Ráno teploměry ukáží 12 až 8 °C. Denní teploty vystoupí vysoko – na 24 až 28 °C. Teplotní rekord je z pražského Klementina pro 11. května z roku 2012, tehdy teplota kulminovala na 30,3 °C.

Teploty sledujte na radaru Blesku

Květnové počasí.
Autor: Blesk: CNC/ Robert Klejch

Na Pankráce bude až 29 °C

Ve čtvrtek počasí u nás začne ovlivňovat vlnící se studená fronta – očekáváme také bouřky. Zpočátku bude jasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti a místy déšť a bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 12 až 8 °C. Denní teploty také vysoko 25 až 29 °C, během dne očekáváme od západu ochlazování. V pátek bude oblačno, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 18 až 22 °C, na východě kolem 24 °C. V sobotu bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. V neděli bude polojasno. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 18 až 22 °C.

Kde se vzali Ledoví muži?

Na Ledové muže přineslo počasí naposledy výrazné ochlazení v roce 2020 – tehdy s od vyšších poloh vrátilo sněžení. Pokud se podíváme na statistiku výskytu Ledových mužů za posledních 60 let na stanici Praha-Ruzyně, potom se v období Ledových mužů ranní mráz vyskytl pouze ve 3 procentech případů, tedy se stejnou pravděpodobností jako tropické teploty. Ty přinesly roky 1969 (teplota kulminovala na 33 °C) a 1985 (s teplotou na 30,1 °C). A pravděpodobnost letních teplot v období Ledových mužů je 21 procent.

A letošní rok řadu letních dnů na Ledové muže prodlouží. Označení ledových mužů najdeme v kronikách už v 19. století. Ochlazení je dáno severním, severozápadním nebo severovýchodním prouděním, tedy severní nebo severovýchodní cyklonální situací nad Evropou. A při malé oblačnosti se v ranních minimech teploty dostaly pod bod mrazu nebo se vyskytly přízemní mrazíky.

Fotogalerie
87 fotografií