V pátek počasí na jihu území ovlivní frontální vlna – proto bude oblačno až zataženo, na jihu území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na severu území až polojasno. Během dne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Ranní teploty zůstanou vysoko – mezi 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Víkend ve znamení slunce

Na víkend budeme potřebovat opalovací krémy a repelenty proti klíšťatům. V sobotu bude jasno až polojasno. Po ránu se mohou ojediněle tvořit mlhy. Ranní teploty budou klesat na 10 až 6 °C. Denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C. Také v neděli bude převládat malá oblačnost - bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou mezi 10 až 6 °C. Denní teploty se zastaví na 21 až 25 °C.

V příštím týdnu letní teploty i bouřky

Také první polovina příštího pracovního týdne prodlouží řadu letních dnů – nejvyšší odpolední teploty se budou i nadále pohybovat až na 25 °C. Během dne se ale při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle tvořit přeháňky nebo bouřky. Jen v úterý bude oblačnosti více a na většině území se budou vyskytovat dešťové přeháňky nebo déšť a ojediněle i bouřky. Ranní teploty budou klesat na 10 až 6 °C. Denní teploty budou stoupat na 21 až 25 °C, v pondělí až na 28 °C.

Jak se chovat při nebezpečí požárů

Každý rok se těšíme na teplé a suché počasí. Pokud ale trvá příliš dlouho, přináší nebezpečí vzniku požáru v přírodním prostředí – v lese, na louce nebo travních porostech. Na riziko požárů mají vliv – teplota, sucho, vlhkost vzduchu a rychlost větru. Jak zabránit ekologickým škodám způsobeným vzniku požárů? Rozhodně dodržovat následující pravidla: nepohybovat se v přírodě s otevřeným ohněm – neškrtat, nekouřit, nepoužívat přenosné vařiče, nepouštět lampióny štěstí. Pozor na to, kde parkujete – suchá tráva může chytnout od rozžhaveného výfuku nebo katalyzátoru. Velké nebezpečí vzniku požáru ale v přírodě také vzniká, pokud někde leží jen tak pohozená sklenice – třeba od okurek, plastová láhev nebo někoho poztrácené brýle. To vše může zafungovat jako čočka lupy a zažehnat oheň.

Fotogalerie
52 fotografií