Nejméně oblačnosti bude hned zpočátku pondělí - jasno až polojasno, během dne očekáváme od západu přibývání oblačnosti a večer se k velké oblačnosti v Čechách místy přidá déšť, přeháňky nebo bouřky. Denní teploty vystoupí vysoko – na 24 až 28 °C, chladněji budou pouze na severovýchodě území. Do úterního rána spadne od 2 do 15 mm srážek. 

V pondělí večer a v noci platí pro západ Čech výstraha. Silné bouřky budou postupovat od západu, Čechy by podle předpovědi měly zasáhnout kolem pozdního odpoledne a objevovat se budou do půlnoci na úterý. Upozornění před nimi platí pro Plzeňský, Karlovarský, Ústecký kraj, Prahu a západní polovinu Středočeského a Jihočeského kraje. Při bouřkách může napršet kolem 30 milimetrů srážek a vítr může dosahovat v nárazech rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

Přívalový déšť může v postižených oblastech ojediněle rozvodnit potoky a zatopit níže položená místa. Vítr může lámat větve, případně stromy, nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky, uvedli meteorologové.

Vedra v Česku. Kdy přijde déšť? Sledujte radar Blesku

Také během úterý očekáváme na většině území občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Bude oblačno až zataženo, srážky začnou ustávat během večera. Ranní teploty budou vysoko mezi 16 až 12 °C. Denní teploty vystoupí na 17 až 22 °C. Na východě území bude větrno – čerstvý severní vítr bude dosahovat rychlosti v nárazech až 55 km/h.

Od středy se k nám začne vracet slunečné počasí. Jen po ránu musíme ojediněle počítat s mlhami. Bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Denní teploty vystoupí na 18 až 22 °C.

Od čtvrtka se k nám budou vracet letní teploty, ale ráno bude studené – v minimech naměříme jen 7 až 3 °C, v odpoledních maximech 23 až 27 °C, na severovýchodě kolem 20 °C. A bude jasno až polojasno.

Vůbec nejvyšší teploty z pracovního týdne přinese pátek – ranní minima se budou pohybovat mezi 14 až 10 °C, odpolední maxima vystoupí na 25 až 29 °C – opět tak budeme atakovat 30 °C. Převládat bude polojasno nebo skoro jasno, během dne se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky.

O víkendu bouřky a poté ochlazení

S bouřkami musíme počítat také v sobotu – to bude převládat oblačno, přechodně až zataženo s deštěm, přeháňkami a místy bouřkami. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 16 až 12 °C, odpolední teploty vystoupí v Čechách do 26 °C, na Moravě a ve Slezsku až na 29 °C.

Propad teplot přinese neděle – převládat bude oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C, odpolední maxima mezi 16 až 20 °C. A podobné teploty přinese zřejmě i poslední květnový týden. Také oblačnosti i srážek bude zůstávat více. Uleví se tak alergikům a nemělo by se prohlubovat sucho.

Video
Video se připravuje ...

Jarní alergie: Jak si s nimi poradit? Videohub

Fotogalerie
56 fotografií